Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна

...
Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна
Коментари Харесай

България и еврозоната - какво казва важен доклад?

Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна смяна за българската стопанска система, допустимо е обаче страната да не може да покрие инфлационните критерии.

Това написа в отчет на Съвета за стопански разбори, основан при започване на тази година от служебния кабинет на президента Румен Радев. В съвета вземат участие 11 икономисти от България и света. През юли звеното излезе с разбор на икономическите резултати от приемането на еврото в България.

Доц. Пламен Ненов е макроикономист и е измежду специалистите, изготвили отчета. 

" България към този момент няколко десетилетия е във валутен ръб и българският лев е закрепен към еврото. Това де факто прави България член на еврозоната. Доверието във валутния ръб и ниският обществен дълг на страната обуславят сравнително дребни разлики в лихвите в България по отношение на тези в еврозоната ". 

От октомври 2020 година България  де факто е член и на банковия съюз, уточни той. 

" Българската банкова система е под надзора на ЕЦБ. Членството в еврозоната би донесло на България някои спомагателни преимущества – по-лесно ръководство на ликвидността на българския бюджет и обществени финанси и понижени трансакционни разноски при търговията, свързани с обмяната на валута. Страната ни ще стане и формален член на банковия съюз, а това ще й даде опция да влезе в формалния развой на взимане на решения.   

Основният лихвен % в страната не се дефинира от Българска народна банка. Българската парична политика е функционалност на тази на ЕЦБ "

Необходимо е  потреблението на общия път на страните, които към този момент са приели еврото, изключително на тези от Източна Европа, изясни икономистът.

Единствените трудности, които могат да пораждат към приемането на България в еврозоната, са свързани с извършване на критериите, които би трябвало да покрие, сподели той, представен от pariteni.bg.

" Изглежда, че страната ни няма да може да покрие инфлационния аршин ". 

Ако казусът с инфлационният аршин не се окаже препъникамък, считам, че България ще стане член на еврозоната от 2025 година, обясни Ненов.

" Ако се окаже проблем, тогава е допустимо да има закъснение до идващия конвергентен отчет, който ще е през 2026 година за приемане през 2027 година "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР