Присъдата на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков отива

...
Присъдата на Кристиан Николов за катастрофата с Милен Цветков отива
Коментари Харесай

Килърът на Милен Цветков жали присъдата пред ВКС

Присъдата на Кристиан Николов за злополуката с Милен Цветков отива във Върховен касационен съд. Делото е формирано по касационен митинг и касационни тъжби на бранителите на подсъдимия Кристиан Николов и на частните обвинители Боян Ц. и Калина Ц., подадени посредством техните повереници, против решението на Софийския апелативен съд (САС), с което е доказана присъдата от 4 март 2022 година на Софийския градски съд (СГС). Делото ще се гледа на 19 април от 9 ч. във Върховен касационен съд.

С присъдата Кристиан Николов е приет за отговорен в осъществяване на закононарушение, заради което са му наложени наказванията „ отнемане от независимост “ за период от 9 години и „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от 10 години. Подсъдимият е оневинен по в началото повдигнатото обвиняване, че действието е осъществено съзнателно и че съставлява изключително тежък случай, както и по обвиняването, че е нарушил наредбата на член 5, алинея 3, т. 1 от Закона за придвижването по пътищата.

В касационния митинг и касационните тъжби на частните обвинители се декларират всички касационни учредения, като се желае анулация на решението и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд. Излагат се причини в поддръжка на това, че инкриминираното действие е осъществено в изискванията на възможен предумисъл, както и че съставлява изключително тежък случай. Освен това се навеждат доводи в поддръжка на това, че наложеното наказване следва да бъде увеличено.

С касационните тъжби, подадени от бранителите на подсъдимия, се декларират всички касационни учредения и се желае анулация на решението и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд. Според бранителите Кристиан Н. следва да бъде оневинен напълно по повдигнатото против него обвиняване. Алтернативно пледират за изменение на присъдата, като бъдат понижени размерите на наложените санкции.

БГНЕС напомня, че журналистът Милен Цветков бе затрит до момента в който чака в автомобила си на червен светофар точно на Великден. Николов, под въздействието на опиати и с превишена в градски условия скорост, блъсна автомобила на Цветков на червен светофар в региона на мол „ Парадайз център ” в София точно на Великден 2020 година.

Кристиан Николов е единствен обвинен по делото. На 4 март тази година бе приет от Софийски градски съд за отговорен за осъществено по несъобразителност закононарушение и му беше наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 9 години, което да се изтърпи при първичен общ режим, както и „ отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство “ за период от 10 години.

Прокуратурата стачкува наказването на Кристиан Николов от 9 години за злополуката, при която почина Милен Цветков и делото се трансферира във Върховния касационен съд. Държавното обвиняване даде Николов на съд за причиняване на гибел при злополука при възможен предумисъл. Като причина за това уточни, че подсъдимият е управлявал автомобила си под въздействието на три типа опиати, превишил е скоростта близо два пъти над позволената и не се е опитал да спре, макар, че е възприел аления сигнал на светофара.

Софийският градски съд осъди Кристиан Николов на 9 години затвор, като одобри, че злополуката е по несъобразителност, а не при възможен предумисъл.

От държавното обвиняване стачкуваха, като желаеха постановяване на присъда по по-тежкия текст (за възможен умисъл) и размера на наказването да бъде повишен на 15 години затвор, само че Апелативният съд удостовери напълно присъдата на градските съдии. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР