Присъдата на Кристиан Николов, осъден за катастрофата, при която загина

...
Присъдата на Кристиан Николов, осъден за катастрофата, при която загина
Коментари Харесай

Присъдата на Кристиан Николов е подписана с особено мнение на един от съдиите

Присъдата на Кристиан Николов, наказан за злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков, е подписана с изключително мнение на един от съдиите. Това споделя решение на Върховния касационен съд, с което Българска телеграфна агенция разполага.

Особеното мнение е на арбитър Петя Шишкова. За разлика от сътрудниците ѝ Теодора Стамболова (председател на правосъдния състав) и Надежда Трифонова арбитър Шишкова счита, че закононарушението не е осъществено при възможен предумисъл, а по несъобразителност. Тя е съгласна с претекстовете както на първата инстанция - Софийския градски съд, по този начин и на втората - Апелативния съд в София.

Според Стамболова и Трифонова Николов е работил при възможен предумисъл, написа в правосъдното решение.
Шишкова показва, че измежду обстоятелствата по делото няма характерни условия, че подсъдимият ще избегне настъпването на общоопасния резултат. Затова и самонадеяността би трябвало да бъде изключена. Шишкова счита, че злополуката е настъпила по несъобразителност и по немарливост.

Според нея единствено това, че е карал с 99 км/ч без да понижава, е единственият мотив, който може да се изтъкне за настояването на използването на по-тежка подготовка в закона.

Съзнаването на неизбежността на общоопасните последствия е особено за директния, а не за възможния предумисъл, стимулира се още Шишкова. Тя проучва доказателствата, като показва, че Николов нито е желал да се самоубие, нито е бил в спор с двамата си спътници в колата. Затова и няма по какъв начин да се направи изводът, че се е отнесъл безразлично към заплахата от сблъска, написа в претекстовете.

Фактът, че приятелят на Николов, който пътувал в колата, го е извикал по име преди удара и това е станало причина за внезапна маневра, също изключва тезата за възможен предумисъл, показва арбитър Шишкова.

Според нея дали действието е съзнателно, или по неволя би трябвало да се преценя във връзка с това дали Николов е желал да удари Цветков, а не по какъв начин е управлявал автомобила. Второто е нарушаване на закона за придвижване по пътищата, стимулира се Шишкова.

Върховният касационен съд дефинитивно удостовери неоправдателната деветгодишна присъда на Кристиан Николов, обвиняем за злополуката, при която почина Милен Цветков.

Според решението на съда закононарушението е осъществено при възможен предумисъл, а не както двете други правосъдни инстанции решиха - по несъобразителност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР