Присъда заради убийство, извършено поради нападение над лица с хомосексуална

...
Присъда заради убийство, извършено поради нападение над лица с хомосексуална
Коментари Харесай

София Прайд настоя за промяна на Наказателния кодекс заради жестоко убийство

Присъда поради ликвидиране, осъществено заради нахлуване над " лица с хомосексуална ориентировка ", провокира реакция от страна на " София Прайд ".
Става въпрос за случая с убийството на 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов от 2008 година в Борисовата градина. Той беше пребит до гибел, а съдът към този момент взе дефинитивно решение (дело № 1258/2017 г.) във връзка с убийците му - 10 години затвор за Александър Георгиев, откакто на втора инстанция бяха 15 и 4,5 години за Радослав Кирчев, който трябваше да лежи 6,5 години съгласно втората инстанция. От присъдите ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домакински арест.
Трябва да има смяна на Наказателния кодекс, с която да се вкарат квалифицирани сформира за закононарушения, осъществени по хомофобски или трансфобски подбуди (на основата на полова ориентировка и полова еднаквост или изложение на пола), както това е сторено за закононарушенията по расистки и ксенофобски подбуди, упорства " София Прайд ". Организацията напомня, че е потвърдено пред съда, че отговорните били в Борисовата градина безусловно, " с цел да прочисти парка от гейове ".
Знаковото дело е образец и за постепенно правораздаване – цели две години убийците на Михаил не бяха известни, а три години по-късно бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съда единствено част от виновните, прибавят от " София Прайд ".

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР