Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест

...
Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест
Коментари Харесай

Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест

Природозащитници и рибари от цялата страна ще излязат на митинг поради предлаганите от служебния екоминистър Асен Личев ремонти в Закона за водите и в Наредбата за прилагане на повърхностните води. Предложенията са оповестени за публично разискване до 6 септември, само че рибарите ги дефинират като лобистки.

Един от уредниците на демонстрациите - Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021 "- Луковит сподели:

„ Да не се постановат промени в Закона за водите, които целят намаляване на условията за изграждане на нови Водноелектрическа централа в предпазените територии. Другото нещо, с което не сме съгласни, това са нездравословните дейности на мини-вецовете. Постоянно има смяна на равнището на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките ".

Освен в Луковит при водохващането за Водноелектрическа централа "Радомирци " на река Златна Панега, митинги ще има в София, в региона на Пловдив при стената на Водноелектрическа централа "Кадиево " и във Варварските минерални бани до водохващането за Водноелектрическа централа "Ели дере ".

В изявление за БНР Димитър Куманов от съдружие "Балканка " изясни, че с измененията се узаконяват нелегално построени ВЕЦ-ове и се позволява построяването на такива централи в предпазени зони по "Натура 2000 ".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не имат учредени права за градеж и министърът в този момент с тези промени на наредбата желае това състояние да продължава постоянно. Досега строителството на всевъзможни типове ВЕЦ-ове в "Натура 2000 " зоните беше неразрешено. Сега министър Личев желае да позволи строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000 " зоните като главният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР