Природозащитникът Александър Дунчев съобщи в профила си в социалната мрежа

...
Природозащитникът Александър Дунчев съобщи в профила си в социалната мрежа
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Следващите кметове да знаят, че всяка корупционна схема ще бъде разкрита и наказана!

Природозащитникът Александър Дунчев заяви в профила си в обществената мрежа Фейсбук, че трима от претендентите за нови мандати и досегашни кметове не са спечелили изборите, откакто са били разкрити техните злоупотреби. Става въпрос за градовете Самоков, Копривщица и Благоевград . Той акцентира, че идващите кметове би трябвало да бъдат наясно, че всяка тяхна скица рано или късно ще бъде разкрита осъдена.

В Благоевград се касае за общински схеми за застрояване „ на парче “, като от Иницитивата „ Зелени закони “ са изпратили сигнал през ноември по въпроса до двама министри – на околната среда и на районното развиване. В тях са поискани незабавни ограничения по въпроса. Според Дунчев се касае за огромно и безредно застрояване в нарушаване на законите на Република България. Подобна процедура била развита и то неотдавна и в други общини като Бургас, Добрич и Марица . Това се случвало посредством пробутване на голям брой промени в общите им устойствени проекти, само че „ на парче “ .

Така на пръв взор става въпрос за единични парцели, които са от към 3-4 декара всеки и се показват за самодейност на обособени частни вложители. Но по този метод съгласно Дунчев се застроява природата и земеделските земи, които се намират отвън обитаемоте места.

Друга разкрита скица в Община Благоевград е тази за противозаконното съгласно тях уголемение на ски-център Картала във вододайната зона на града. Това се случва още веднъж посредством смяна в Общия организационен проект /ОУП/ на Общината. По този мотив от „ Зелени закони “ са изпратили мнение до РИОСВ-Благоевград и редица други институции, в което са упорствали разширението да бъде спряно, тъй като изменението на Общ устройствен план е неприемливо. Те упорстват и като цяло да се спре с порочната процедура за промени на общите устройствени проекти „ на парче “ .

Третата скица е обвързвана с „ дарове “ още веднъж във въпросната ски-зона Картала . Става въпрос за тъжба, в която се твърди, че непозволено е била осъществена подмяна сред Общината и частно сдружение , при която компанията получава 5 декара земи в региона на ски-зоната, в подмяна на което те дават 7 квадратни метра от паркинга.

Вторият град, в който са разкрити злоупотреби, е Самоков . Става въпрос за продажба на общински парцели на ниски цени, като те са включени в повсеместен разбор за нарушавания при разпродажбата на обществени парцели , който е бил направен от обединението „ За да остане природа в България “.

Освен това Александър Дунчев преди време е алармирал и за противозаконна сеч в общинска гора в Самоков . Касае се за сеч в няколко горски отдела над Боровец . В същото време по документи е трябвало да се прави пречистване на заболели дървета. Така Министерство на вътрешните работи Велинград в последна сметка задържа 45 квадратни метра противозаконна дървесина под формата на трупи и се оказва, че тя е точно от тази сеч над курорта Боровец.

След това компания, близка до прочут предприемач, лимитира с преграда изхода до хижа Мальовица .

Друг град с сходни схеми е Копривщица , като там също става въпрос за противозаконна сеч на дървета. Разкрита е и скица с нелегално изсичане и обири от частни гори.

Според Александър Дунчев и общински консултант от града се касае за нелегално изсечени 1000 кубика дървесина . Двамата демонстрират видео, на което се вижда по какъв начин камион връща дърва, откакто е заловен, че те са без нужните по закон документи. Те настояват, че камионът е благосъстоятелност на компанията, която е монополист в дърводобива в Копривщица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР