Природен парк “Витоша се намира в едно доста добро състояние,

...
Природен парк “Витоша се намира в едно доста добро състояние,
Коментари Харесай

Природен парк “Витоша се намира в едно доста добро състояние

Природен парк “Витоша се намира в едно много положително положение, като се има поради близостта до столицата София - този милионен град, и голямото количество туристи, които го посещават годишно.

Близо 3.5 млн. души го посещават годишно, което оказва въздействие върху биоразнообразието и планината, само че като цяло можем да се похвалим с положително положение на видовото многообразие в рамките на парка. Това изясни в ефира на Радио София Анна Петракиева - шеф на Природен парк “Витоша ”.

Основното въздействие, което оказват туристите, изключително през почивните дни, е с туристическата преса върху животните в планината, със замърсяването, което оставят след себе си, с колите, които замърсяват въздуха. Когато се струпват туристи се оказва въздействие и върху растителността, в случай че обаче има образование в туристите, може да се избегнат доста от тези негативи.

Относно качването с коли в планината, Анна Петракиева сподели, че там няма обособени буферни паркинги, където да оставят колите си и по-късно да употребяват проведен от Столичната община градски превоз до туристическите центрове в планината.

“Автомобилите са извънредно неприятно наличие, изключително през почивните дни, когато столичани и гостите на планината имат предпочитание да се откъснат от градската среда и да се насладят на чистата природа, тиха и спокойна среда ”, показва още тя.

Чуйте целия диалог с Анна Петракиева в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР