Припомняме, че вчера стана ясно, че Николай Денков е сезирал

...
Припомняме, че вчера стана ясно, че Николай Денков е сезирал
Коментари Харесай

След разпореждане от ВКС, Даниела Талева поема преписката по сигн...

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че Николай Денков е сезирал прокурор Даниела Талева по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

В претекстовете на разпореждането са споделя, че в писмото на акад. Денков от 08.04.2024 година са посочени обстоятелства и условия, станали му известни при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател и които пораждат основателни подозрения за вероятно осъществяване на закононарушение от и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи

 

Излагат се изказвания, че на 03.04.2024 година по отношение на господин Живко Коцев от страна на и. ф. основен прокурор е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, с присъединяване на административния началник на СГП и в наличието на нейния заместител и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията. Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психически напън за подаване на оставка.

 

Съобразно уредената в член 411а, алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс подготвеност, при съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител и когато не е налице изключението по член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, ръководителят на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд следва да изпрати преписката на назначения прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител.

 

" Тези съображения, отнесени към Преписка № ГП-11/2024 година, дават съображение да се направи извод, че не е налице хипотезата на член 411а, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, доколкото е налице известие по член 209 от Наказателно-процесуален кодекс, съдържащо изказвания за незаконно държание и сигналът съдържа данни за присъединяване на и. ф. основен прокурор, въпреки и наред с други лица “, се показва в разпореждането.

Затова преписката следва да бъде предадена за разглеждане по подготвеност на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или заместител на основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР