Припомняме, че неизвестната творба на Джаксън Полък бе иззета от

...
Припомняме, че неизвестната творба на Джаксън Полък бе иззета от
Коментари Харесай

Картината за 50 млн. евро, открита в България, трябвало да стигне до Дубай при Васил Божков?

Припомняме, че незнайната творба на Джаксън Полък бе конфискувана от вкъщи на столичен художник на 18 февруари. Той оказа цялостно подпомагане на проверяващите след 24-часов престой в ареста. Творението е било съхранявано зад четирикрилен дрешник, прилежно увита в чаршаф.

 

Двуметровото платно е влезнало в България няколко месеца по-рано през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон. Според изказванията, творбата е импортирано от Гърция с микробус „ Фолксваген Транспортер “, дружно с още две други картини, като всички платна са били с документи за генезис.

 

Неизвестната творба на Полък, открита у нас, е нарисувана за холивудската звезда Лорън Бакол (1924-2014 г.) през далечната 1949 година, излиза наяве от написаното от художника обръщение на гърба на творението. Датата съответствува с 25-я рожден ден на актрисата, която през 1949 година е измежду най-големите звезди на американския екран. Четири месеца по-рано тя подписва брак с друга холивудска легенда – 25 години по-големият от нея Хъмфри Богарт.

 

Любопитното е, че на гърба на творението има и други знаци, най-интересният от които е подписът и печатът на румънския държавен глава Николае Чаушеску, разстрелян дружно със брачната половинка си Елена на 25.12.1989 година от боен съд в Румъния.

 

Запознати с интернационалното следствие настояват, че графологичната експертиза е потвърдила, че подписът на Николае Чаушеску е достоверен. Така и не излиза наяве обаче по кое време тъкмо и при какви условия платното попада при него. Предполага се, че след разстрела му, щерка му Зоя съумява да изнесе незаконно от страната най-ценните картини на диктатора в Гърция, с посредничеството на футболния необут на „ Стяуа “ Джиджи Бекали.

 

Според осведомени преди повече от 20 години творението е било продадено на гръцки корабен магнат от Атина, който даже го реставрирал. По всяка възможност платното е било откраднато дружно с други скъпи творби на изкуството от частен дом в Атина, защото до този миг следствието пази в загадка името на притежателя.

Не е изключено въпросният баровец да не е подал тъжба или пък грандиозната кражба да е защитавана съзнателно в загадка от Дирекцията за гонене на проведената престъпност в Гърция, с цел да не попречи медийният интерес на следствието.

 

Гръцките медии настояват, че при спецакция на локалните служби за сигурност, извършена на 18 февруари на о-в Крит и в Атина, са били задържани трима гръцки жители, разследвани като трафиканти на творби на изкуството. Смята се, че гърците са изнесли картината на Полък, която е трябвало да бъде продадена зад граница. Според изказванията, те желали 10 млн. евро за платното.

 

Версията, разкрита от благонадежден източник обаче твърди, че платното на Полък е трябвало да стигне до хазартния необут Васил Божков, който в предишното е осъществил покупко-продажби с гръцки трафиканти на изкуството. Картината обаче нямало по какъв начин да стигне до Дубай и по тази причина била изнесена в София. Според проекта платното трябвало да бъде изпратено в Емирството с частен аероплан.

 

Мастит колекционер на картини споделя, че още преди месеци в София се заговорило, че Божков щял да продава картина на Джаксън Полък на музея в Абу Даби, само че не обърнал внимание, защото мълвата му се сторила неуместна. Той твърди, че творбата е била предлагана и на други родни богаташи, откакто явно Божков се е отдръпнал от сенчестата договорка.

 

Тъй като бил предизвестен, че платното се търси от интернационалните служби за сигурност и може да си навлече съществени проблеми с управляващите в Емирството, Божков се отказал да купува картината и да я препродаде на музея в Абу Даби. До момента от родната прокуратура не дават информация за българските медиатори, въвлечени в схемата с незаконната продажба на незнайната до този миг картина на Джаксън Полък.

 

Говорителят на СГП Десислава Петрова разгласи, че все още е открито, че стилът и техниката на творбата дават отговор на тези на Полък. Извършеният флуоресцентен разбор, който демонстрира точния химичен състав на цветовете сочи, че употребяваните пигменти са сходни с пигментите, употребявани от американския художник в други творби.

 

Разбира се не е изключено картината да е фалшификат, а не оригинал и това да е осуетило договорката. Според българските изкуствоведи работата е достоверна, само че те надали имат особени знания по случая. Знае се, че най-хубави специалисти са оценителите на „ Сотбис “, които обаче нормално прибират сред 200 и 500 хиляди евро за сходно проучване, което продължава няколко месеца. 

 

Джаксън Полък се счита за най-великия представител на нереалния експресионизъм. Той е роден през 1912 година в американското градче Коди, само че си отива прекомерно рано от този свят – умира в автомобилна злополука на 44 години, откакто кара автомобила си в нетрезво положение. Приживе художникът се радва на важен триумф и популярност. От друга страна избира усамотението и страда от нестабилна душeвност.

 

През 1945 година се дами за колежката си Лий Краснър, която в следствие оказва значимо въздействие върху творчеството му и способства за посмъртната му популярност. Картината на Джаксън Полък „ Номер 5 1948 “ бе продадена на търг за 140 млн. $ и дълго време държеше върха за най-скъпата картина в международен мащаб. През 2000 година животът на художника става тематика на филм, носещ името му, режисиран от Ед Харис.

Източник: Уикенд,  crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР