Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС с акцент

...
Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС с акцент
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов се срещна с италианския премиер Паоло Джентилони в Рим

Приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз с акцент върху европейската вероятност на Западните Балкани бяха във фокуса на вниманието по време на работната среща в Рим на българския министър председател Бойко Борисов с италианския му сътрудник Паоло Джентилони.

В държавния замък Киджи Бойко Борисов бе посрещнат от Паоло Джентилони с военни почести.

Двамата разговаряха повече от час по визията на двете страни за бъдещето на Европа свързани със сигурността, тежката мигрантска рецесия и битката против незаконната миграция.

„ България се радва на цялостна поддръжка от италианска страна по всички цели на председателството ви като и за бързото ви приемане в Шенген “, съобщи италианския министър председател на българския си сътрудник. С Бойко Борисов бяха на единно мнение и по най-важния външнополитически приоритет на българското председателство, обвързван с европейската вероятност на Западните Балкани.
Паоло Джентилони, министър ръководител на Италия: Италия поздравява България за уговорката ѝ за европейската вероятност на Западните Балкани и разчитаме доста на срещата в София с Европейска комисия през май по тематиката, тъй като би трябвало да се даде явен европейски знак за доверие към тези страни. Вярвам че с опита си българския министър председател ще бъде доста потребен за реализиране на по този начин нужното ни равновесие в границите на Евросъюза през шестте месеца на председателството ви.
„ Оптимист съм само че без грандиозната цел всичко да се случи за шест месеца “, уточни министър председателят Бойко Борисов. „ Имаме шанса за идващите две ръководи на Австрия и Румъния тази тематика също да е предпочитана “ сподели той. Той акцентира на значимостта от коренна смяна в миграционната политика на Евросъюза, тъй като по думите му евродипломацията търпи съществени критици в тази посока.
Бойко Борисов, министър-председател: И тук европейската дипломация, съгласно мене, търпи рецензия. Затваряме външните граници, колкото пари е належащо, подкрепят се всички страни, които са на крайните линии като Италия, Гърция, България, страните където имат проблеми. Всеки, който влиза в Европа през формалните контролно-пропусквателен пункт. Не можем ние единствено да понасяме рецесиите, които ние не сътворяваме.
Много значимо съгласно Борисов е да се засилят и политиките за завръщане на мигрантите по родните места.

Една от значимите дискутирани тематики бе обвързвана с безапелационната българска позиция, че Европа би трябвало да продължи да има като собствен приоритет развиването на кохезионните фондове.

Обща бе позицията, че финансирането на новите форми на съдействие в Съюза в региона на сигурността и защитата да не би трябвало да са за сметка на кохезионните фондове.

Борисов и Джентилионе акцентираха и на чудесно равнище на двустранните комерсиално стопански връзки.

„ Целта а Италия е да стане вложител номер едно в страната ви “, акцентира италианския министър председател.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР