Приоритет на Комисията в сектор Електроенергетика“ през миналата години беше

...
Приоритет на Комисията в сектор Електроенергетика“ през миналата години беше
Коментари Харесай

КЕВР: Цените на тока за битовите клиенти се увеличиха с 3,4%, топлоенергията - с до 30% за година

Приоритет на Комисията в бранш „ Електроенергетика “ през предходната години беше минимизиране на последствията от фрапантния скок на цените на електрическата сила и природния газ, провокиран от почналия боен спор и пандемията от COVID-19.

 

Икономическите и геополитическите последствия за България и Европа постановиха
нуждата да бъдат обезпечени различни снабдители на енергийни запаси.

 

Тарифите на електрическата сила за контролирания пазар през 2022 година останаха без забележителна смяна - цените за битовите клиенти се усилиха с 3,4%.

 

За да не бъдат образувани финансови загуби за доставчиците на балансиращи услуги Комисията продължи да ползва възприетия през 2021 година метод при определянето на пределна цена за подписване на покупко-продажби на пазара на балансираща сила за контролиране надолу.

 

В бранш „ Топлоенергетика “ Комисията предложи да ограничи неизбежното нарастване на цените на топлинната сила през сезона 2022-2023 година Утежняващ фактор бяха насъбраните некомпенсирани разноски на топлофикационните сдружения от над 503 млн. лева, заради прелюдия от Народното събрание мораториум върху изменението на одобрените цени за интервала 2021-2022 година Независимо от това регулаторът съумя да ограничи повишаването на топлинната сила за битовите консуматори до 29,73% приблизително за цялата страна.

 

С понижението на Данък добавена стойност върху топлинната сила от 20% на 9% действителното нарастване на цената беше сведено до 17,84%.

 

През 2022 година напъните на КЕВР в бранш „ Природен газ “ бяха ориентирани към обезпечаване на нужните количества за потребностите на страната и преодоляване на внезапно възходящите цени на природния газ заради прекъсването на доставките от Русия.

 

След прекратените през април 2022 година доставки по дълготрайния контракт с „ Газпром износ ” страната ни стартира да обезпечава различни направления и доставки на природен газ.

 

В изискванията на рецесия със затруднени доставки и високи цени основно значение за обезпечаването на най-благоприятни цени за българските консуматори имаше въвеждането в комерсиална употреба на междусистемния газопровод IGB „ България-Гърция “ на 1 октомври 2022 година

 

КЕВР даде своя важен принос в тази тенденция като в извънредно къси периоди одобри значими регулаторни решения, с които бяха изпълнени нужните условия и се сътвори правната опция за старта на интерконектора.

 

През 2022 година бяха лицензирани 31 търговци, с което техният сбор доближи 75.

 

През 2022 година бранш „ ВиК услуги “ стартира новият 5-годишен регулаторен интервал 2022-2026 година Комисията авансово одобри инструкции към ВиК операторите по използването на наредбите към ЗРВКУ, избрани бяха групите оператори, индикаторите за качество, нормата на възвръщаемост, разпоредбите за регулаторна отчетност.

 

Разглеждането на бизнес проектите през 2021 година беше забавено заради признатия Мораториум върху цените на ВиК услугите, а през 2022 година Комисията одобри решения, с които утвърди на 30 ВиК оператори бизнес проекти и цени на ВиК услуги.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР