Принуден да уволни работници без документи, собственикът на забележителен ресторант във Флорида търси промяна

...
Ричард Гонзмарт, четвърто поколение собственик на емблематичната верига ресторанти Columbia,
Коментари Харесай

Ричард Гонзмарт, четвърто поколение собственик на емблематичната верига ресторанти Columbia, базирана в Тампа, казва, че е време политиците да започнат да се вслушват в имиграцията.

Когато федералните имиграционни власти пристигнаха в неговия ресторант Sand Key в Клиъруотър, за да намерят остарели и несъответстващи работни документи за 19 от служителите му, той беше принуден да ги уволни всички – включително седем души, които са работили със семейството му от десетилетия.

„С 2000 служители става много трудно да се наблюдава“, каза Гонзмарт в интервю. „Смятаме, че са законни, но когато трябваше да проверим, открихме седем души, които са били с мен 30 години – плащат данъци, имат деца, внуци – и ние трябваше да ги прекратим.“

Служителите на имиграционните и митническите служби в Тампа не коментираха случая, а Гонзмарт каза, че все още преговаря за разрешаване на конфликта. Но инцидентът подчертава двойния контрол, пред който са изправени много фирми, тъй като новият държавен закон поставя новите политики за прилагане на имиграцията към съществуващите федерални правила по начин, който изостря недостига на работници.

Това е сценарий, който се разиграва във Флорида с ресторантите , строителни компании и ферми, търсещи работници, тъй като политическата реторика за имиграцията се сблъсква със свития пазар на труда и нарастващото население.

Гонзмарт е правнук на Касимиро Ернандес-старши, основателят на историческия Ресторант Ybor City, който е опора на веригата. От откриването си през 1905 г. компанията третира служителите като част от семейството на ресторанта, като им плаща над пазарните заплати и обезщетения, каза той.

По време на пандемията, когато ресторантът затвори за два месеца, компанията продължи изплащане на заплати, 401 (k) пенсионни планове, медицинска застраховка и осигуряване на 9000 хранения седмично на служителите и техните семейства. Гонзмарт каза, че сега иска по-силна защита за мигрантите, които са тук от години.

„Семейният бизнес понякога трябва да поеме малко от тежестта и загубата, за да осигури хората, които правят нашия бизнес възможен и успешен“, каза Gonzmart.

Първо пандемията, след това свиване на работната сила

Докато компанията се възстановяваше от неуспехите на COVID-21 – надхвърляйки продажбите дори от най-добрата си година – той каза, че сега се намира в мъките на недостиг на работна ръка в целия щат, който според него се е влошил от прилагането на новия имиграционен закон на Флорида.

„Много се гордея с губернатор ДеСантис и всичко, което е направил . Наистина съм“, каза Гонзмарт, републиканец цял живот. „Това даде увереност на всички и затова толкова много хора се преместват тук… Но моето безпокойство е, че губернаторът въвежда закон, според който тези, които имат изтекла шофьорска книжка, не могат да я подновят, защото вече не са законни. Те не могат да работят. Техните документи вече не са законни.“

Докато голяма част от фокуса върху новия имиграционен закон на Флорида беше върху въздействието му върху селското стопанство и строителните компании, основната индустрия за ресторантьорство и настаняване в щата привлече по-малко внимание, но последиците бяха дълбоки.

Новият закон на Флорида нарежда на частните фирми с повече от 25 работници да използват платформата E-Verify, за да проверят дали служителите им отговарят на условията за работа в САЩ. Това прави престъпление транспортирането до държавни хора, които влизат незаконно в страната, и това принуждава болниците, които приемат Medicaid, да питат за имиграционния статут на пациента.

Гонзмарт каза, че много от служителите му са били наети във време, когато държавата не е изисквала от компаниите получаване на документи, доказващи правоспособност за работа. Съгласно новия закон на Флорида държавните и местните правоприлагащи служители са упълномощени да прилагат федералните имиграционни закони и дори преди държавният закон да влезе в сила на 1 юли, каза той, „много хора с документи не ги подновиха поради опасенията, че правителството ги изпращаше обратно.“

Докато ДеСантис засили политическия си фокус върху нелегалната имиграция във Флорида, федералните власти проявяваха интерес към Гонзмарт, ръководител на 1905 Family of Restaurants – новото име на бившия ресторант Columbia Group, собственици на ресторантите Columbia, Ulele, Goody Goody Burgers, Casa Santo Stefano, Cha Cha Coconuts и Café Con Leche Ybor City.

Съгласно федералния закон служителите на ICE могат да получат заповед за проверка на документите на работодателя или чрез формуляри E-Verify или I-9, документите, използвани за определяне на самоличността на служителя и допустимостта му за работа.

Много от служителите му, особено работещите в кухните и „задната част на къщата“ са бащи, синове и братя, каза Гонзмарт. Така че, когато имиграционните служители му казаха, че формулярите I-9 на най-лоялните му служители не отговарят на изискванията и той ще трябва да ги уволни, той се противопостави.

„Казах им, че няма да ги пусна и заплашиха ме с арест“, спомня си той. „Казах: „Това е добра идея. Защо не дойдете всички и не ме арестувате? Но ме уведомете кога, за да мога да имам камери тук!“ След това ми изпратиха глоба от 500 000 долара и аз ги пуснах.“

Индустриалната група казва, че и други имат проблеми с персонала

Говорител на разследванията по вътрешна сигурност каза, че агенцията няма да коментира „текущи/висящи разследвания“ и посочи доброволна програма, управлявана от агенцията, която помага на работодателите да идентифицират фалшиви документи, предоставени от техните служители.

Междувременно , Gonzmart каза, че инцидентът „почти ни остави без работа“ и докато търсенето на клиентите се възстанови от пандемията, невъзможността да намери достатъчно нов персонал го принуди да спре кетъринг услугите си и да намали работното време на ресторанта.

< p>Карол Доувър, президент и главен изпълнителен директор на асоциацията за ресторантьорство и настаняване във Флорида с повече от 10 000 членове, каза, че Gonzmart не е сам.

Хотелите не отварят всички стаи, защото нямат достатъчно икономки, ресторантите, които преди са били отворени за закуска, обяд и вечеря, сега са отворени само за обяд и вечеря, а съществуващият персонал работи допълнително, каза тя. „Всеки трябва да бъде креативен с мисленето си.“

Групата провежда своята годишна среща във Форт Лодърдейл, започваща във вторник.

Джон Хорн, главен изпълнителен директор на Anna Maria Oyster Bar и председател на съвет на Асоциацията за ресторантьорство и настаняване във Флорида, проведе неофициално допитване в петък на събиране на 85 хотели и ресторантьори, членове на Suncoast Chapter на FRLA и, каза той, никой от тях „не е имал или чувал за одит на ICE, нито искат към.“

Но, каза той, смразяващият ефект на антиимиграционните настроения върху работната сила във Флорида е реален.

„Имаме хора, които са в нашия щат от 20 -плюс години, които са уплашени“, каза той. „Те не знаят какво да правят, защото емоцията е „ЛЕДЪТ е зад ъгъла“. Нашата държава току-що е станала токсична в това чувство да искаме да се отървем от всички нелегални.“

Хорн прогнозира че когато зимният сезон на туризма и пътуванията започне и работодателите не могат да намерят служители, които могат да преминат проверката на E-Verify, „това може да причини огромен проблем.“

Той каза, че асоциацията призовава за „а път, за да помогнем на тези хора, които са платили данъците си, социалната им осигуровка е била удържана, да станат допринасящи членове на нашата общност.“

Апел към Байдън за имиграционни реформи

Във вторник, повече от 30 държавни служители във Флорида поискаха от президента Джо Байдън в писмо да разшири имиграционната защита за мигранти в САЩ, които нямат пътища за постоянна имиграция или чиито защити от депортиране са изложени на риск.

Хорн и Доувър са съгласни, границата трябва да бъде затворена, за да се пресекат нарастващите случаи на банди, които контрабандират фентанил и други наркотици и престъпници, участващи в трафик на хора, но отговорът включва справяне с нуждата от работници сега с програма за гостуващи работници или основни работници.

< p>„Имаме нужда от нашите имигранти, за да работят“, каза Доувър. Но решението не е амнистия за тях, а по-скоро система, която им позволява да бъдат тук като временни работници, без право на глас и статут на гражданство, но възможност да получат шофьорска книжка и обещание да останат от три до пет години.

„Те не могат да имат криминално досие“, каза тя. „Но ако искат да отидат на работа и да помогнат за отглеждането на семейството си, те трябва да могат да направят това, да излязат от укриването и да плащат данъци.“

„Ние сме изградени върху земя на мигранти “, добави Хорн. „Трябва да помогнем.“

Елизабет Ричи, базиран в Талахаси имиграционен адвокат в адвокатската кантора Rambana and Ricci, каза, че получава обаждания от „притеснени работодатели“, които искат да помогнат на своите служители имигранти да се ориентират в имиграцията система, но „правилата са толкова обременяващи, че може да отнеме до пет години, докато някой установи постоянно пребиваване.“

„Работодателите виждат, че работната им сила е уплашена“, каза Ричи. „Много от тях ми казаха, че работниците им заминават за други държави. Те се опитват да помогнат на тези, които не са напуснали, да се легализират, но това не е бързо решение.“

Джулия Маскивкер, професор по политически науки в колежа Ролинс, която изучава тенденциите в областта на труда и имиграцията, каза, че много от политиките са напреднали от DeSantis и законодатели, включително SB 1718, „са проектирани с пълно пренебрежение към икономическите последици.“

Недостигът на работна ръка във Флорида оказва влияние върху факта, че Флорида има най-упорития процент на инфлация в нацията , каза тя.

„Ако сега земеделските ниви са празни, този домат в Publix ще бъде четири пъти по-скъп. Това е просто ефект на вълни,'' каза Маскивкер.

Gonzmart иска политиците да се вслушват повече в хората, които „правят заплатите“.

„Просто мисля, че политиците слушат твърде много крайно ляво или крайно дясно, а хората по средата са тези, които се грижат за хората“, каза той. „Вижте целия ни персонал над 118 години. Това е историята на всички тези трудолюбиви имигранти, които страдаха, бореха се - точно както са днес, опитвайки се да намерят на децата си тази възможност да получат образование, да бъдат ценен жител, гражданин на тази страна.

„Не можем да пуснем всички“, добавя той. „Но ние трябва да се опитаме да помогнем на тези, които са тук и които са спазвали закона – да реализират една мечта.“

Авторът от екипа на Miami Herald Сира Ортис-Блейнс допринесе за този доклад.

Мери Елън Клас можете да намерите на [email protected] и @MaryEllenKlas

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР