Принципно забавянето не е фатално – ако космическият апарат не

...
Принципно забавянето не е фатално – ако космическият апарат не
Коментари Харесай

НАСА отложи изстрелването на мисията до астероида Психея

Принципно забавянето не е съдбовно – в случай че галактическият уред не полети през 2022-ра, има аварийни благоприятни условия за 2023-та и даже за 2024-та. Но казусът е, че стартовият прозорец тази година е най-благоприятен и разрешава на автоматизираната междупланетна станция да дойде в покрайнините на Психея през 2026-та. Ако изстрелването бъде осъществено следващата година или по-догодина, заради другите орбитални позиции идването ще е реалност чак през 2029-та или 2030-та.

По-лошо, дружно с “Психея ” трябваше като второстепенен потребен товар да полети и задачата “Янус ”, състояща се от два галактически апарата, като всеки от тях трябваше да посети метеорити. Все още не е ясно, когато бъде определена новата дата на полет, дали траекторията ще е подобаваща за “Янус ” и дали задачата ще може да извърши научната си стратегия.

Напомням на читателите, че изстрелването на “Психея ” трябваше да бъде осъществено с ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви ”. Илон Мъск няма виновност за забавянето – то е напълно по виновност на НАСА.

“Психея ” е част от програмата на НАСА “Дискавъри ”, като задачите от тази стратегия се създават за закрепена сума. В случая сумата е $985 милиона. От тях $717 милиона са към този момент изхарчени. Съществува риск отлагането да “изяде ” бюджета.

Поради това специфична комисия на организацията ще прегледа по какъв начин се развива подготовката за полета и ще реши по какъв начин ще се действа оттук нататък. Томас Зърбъкън, ръководителят на научния директорат на НАСА, не отхвърля опцията задача “Психея ” да бъде прекъсната напълно поради надхвърлянето на заделения бюджет. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР