Принципно, нито един производител не казва в експлоатационните съвети, че

...
Принципно, нито един производител не казва в експлоатационните съвети, че
Коментари Харесай

Колата трябва да поработи намясто. Защо е важно?

Принципно, нито един производител не споделя в експлоатационните препоръки, че моторът би трябвало да се оставя да поработи на място след по-дълго пътешестване. Ако не спазвате това предписание, няма да усетите никакви проблеми с колата си, само че би трябвало да знаете, че в случай че желаете да удължите живота на мотора, то е наложително.

Първо, това не се отнася единствено за мотори с турбо, макар че за тях е най-препоръчително. само че даже и моторът да не е оборудван с турбо, в загасен мотор незабавно след пътешестване се случват някои забавни процеси.

Най-общо казано главно страда маслото, което в горещите канали на буталата безусловно стартира да кипи. Освен, че по този метод се нарушават доста от свойствата на смазочната течност, на тези места се появява така наречен Резултатът е щета в буталните пръстени.

При моторите, оборудвани с турбина, към гореспоменатия проблем се прибавя и казусът с горещия ротор на турбината, до който не доближава масло. Става дума за смазочна течност, която смазва главния лагер на ротора, а неналичието и води доста бързо до преждевременна щета на турбокомпресора.

Затова нашият съвет е - оставяйте колата, без значение от това с какъв мотор с вътрешно горене е оборудвана, да поработи на място след дълго пътешестване, като целесъобразното време за тази интервенция е единствено една минута, написа Аутомедия. Така ще осигурите доста по-дълъг живот на мотора.

И още нещо - не се доверявайте прекалено на рекламите на автопроизводителите, в доста от които се твърди, че техните мотори са от последно потомство, със свръхмодерни технологии и покрития и това предписание е морално остаряло и не важи за техните артикули.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР