Принципът Не прави добро – няма да получиш зло“ е

...
Принципът Не прави добро – няма да получиш зло“ е
Коментари Харесай

Животът не е магазин, в който всичко е подредено веднъж завинаги

Принципът „ Не прави положително – няма да получиш зло “ е малко пресилен, защото дейностите на хората и житейските обстановки постоянно би трябвало да се преглеждат в подтекст.

Животът не е магазин, в който всичко е подредено и всичко има собствен етикет един път вечно. В живота има разнообразни обстановки, тъй че не можете сляпо да се придържате към нито един принцип, даже и да звучи красиво и умно и да е пробван от доста хора повече от един път.

Всяка обстановка провокира нашия разсъдък и би трябвало да се преглежда самостоятелно и допустимо най-безпристрастно.

Затова до този принцип несъмнено бих поставил още един: „ Няма пушек без огън “. Да, другите хора в действителност могат да се окажат груби и неблагодарни, само че индивидът, който е направил положителното, също е сбъркал в нещо, той също носи част от отговорността да получи сходна реакция в отговор.

А в какво тъкмо бърка подобен човек, ще опише следната алегория.

Притча

При един влъхва пристигнал един човек и разказал история за това по какъв начин той, като най-богатият в фамилията си, оказал помощ на всички свои родственици гратис, без да изисква нищо от тях, а те му отвърнали единствено непризнателност и равнодушие.

И да били единствено роднините – отново добре!

Мъжът споделил, че помагал и на други хора с каквото може, а резултатът съвсем постоянно бил еднакъв. Рядко се намирал общителен и образован човек, който да му благодари за това, което е направил.

– Може би въпреки всичко не съм толкоз добър човек, откакто се отнесоха по този начин с мен? “ — попитал мъжът с нотка на обезсърчение в гласа.

– Не, всичко е наред. Всеки човек, който срещате по пътя, е ваше огледало. Това, което виждате в него, в реалност сте вие. Тези хора, на които сте помогнали, явно не са били доста положителни хора. Но работата не е единствено в тях.

– И в какво?

– Когато се приберете през днешния ден, пробвайте да оставите вратата си необятно отворена. Какво мислите, че ще се случи?

– Мисля, че всичко скъпо ще бъде изнесено от къщата ми и някой ще се опита да се настани в нея като вкъщи си. – дал отговор мъжът.

– Точно това и направи, като отвори душата си за всички и им направи услуги. Ти беше като отворена врата за всички. При никакви условия това не би трябвало да се прави. И това е първият урок, който би трябвало да запомниш. Между другото, знаеш ли какво е забавното в цветната пъпка?

– Не. – сподели мъжът.

– Никога не съм виждал по какъв начин се отваря цветна пъпка. За мен този развой си остава мистерия – толкоз незабелязано и гладко се случва. И всичко, което виждам, когато виждам цветята си заран, е вече разцъфналата пъпка.

Ето по този начин положителното също би трябвало да се прави деликатно, тъй че да не забележи никой. И няма избавление от плевелите, тях постоянно ще ги има. Но даже и до най-красивото цвете, плевелът ще си остане бурен.

Ето за какво, в случай че видите, че човек не е толкоз добър и благ, то не би трябвало да му се кланяте и да му вършиме услуги. Плевелите не са стигнали до равнището ви и няма да могат да оценят уханието и уникалността ви. Не им обръщайте внимание и вървете по своя път.

Инфо:  My-spirala

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР