Примерите са много. В редица държави пожарникарите също минават през

...
Примерите са много. В редица държави пожарникарите също минават през
Коментари Харесай

Защо за гражданите ”да”, а за ченгетата - ”не”? Крокодилски полицейски сълзи

Примерите са доста. В редица страни пожарникарите също минават през проби.

В България това се оказва проблем. Полицаи се възмущават, че техни сътрудници са посочили позитивен резултат при тестване за наркотични субстанции. И ревнаха: Това е незаслужено! Над 200 медикаменти могат да бъдат засечени от тестванията.

Полицаите, видите ли, взимали лекарства за утешение на нервите, тъй като са уплашени. Работата им била напрегната и рискова. Тяхната – на останалия народ – не.

 

Крокодилски сълзи потекоха и откъм полицейски синдикати: тестирането накърнявало достолепието на униформените. Бре, единствено те ли имат достолепие? И от кой момент по този начин?

Всичко, против което храбрите български служители на реда скочиха като ужилени, те ползват на редовите жители. В някои случаи много „ креативен “, което им носи спомагателни доходи.

 

Не е вест, че някои от тях са част от веригата на наркоразпространението. Тези изкарват 3-4 пъти повече от рутенето на „ жертви “ и „ пациенти “ по улиците и пътищата.

В редиците на командния състав в Министерство на вътрешните работи се подвизават хора, обвързани освен с наркотрафика на приблизително равнище, само че и с проведената престъпност. Много са, повярвайте. Пазарят се за големи суми. Не единствено разпъват „ чадър “ над престъпността, само че предизвестяват босове за следствия, донасят им какво се възнамерява в Министерство на вътрешните работи на най-високите етажи и прочие Няколко такива се подвизаваха в системата като основни секретари и даже вътрешни министри. Говореха си с наркобосове на „ брато “. И това не е загадка. Някои станаха даже политици…

 

Да не приказваме за фрагментите на олигархо-мафиотски групи, внедрени в НСО, тайните служби, ДАНС и даже в разузнаванията. При тях в приложимост са „ белите пътечки “.

Ако към тестванията за опиати прибавите и полиграф, много объркващ брой чиновници ще го преминат сполучливо. Затова от години „ потвърждават “, че сходна процедура е унизителна.

 

Не е унизителна обаче в едни от най-развитите демокрации, където през нея минават даже висши шефове на службите. А и какво унизително има в това, да докажеш, че си предан към обществото и страната?

 

Решение на упоменатите проблеми има и не е толкоз комплицирано. Драстични съкращения откакто всички искащи да останат в системата минат през всевъзможни проби и физически изпити. Успешно издържалите се назначават със заплати от 2 500 лв. нагоре. Реално е да останат към 25-30 хиляди. Със спестените средства се обезпечават полицейски атрибути последно потомство, както и съвременна техника.

 

Ще има писъци, митинги, закани, реване… Политиците би трябвало да проявят воля. Досега те употребяват Министерство на вътрешните работи като обществена хранилка, осигуряваща им гласове на изборите. Справка: Борисов и ГЕРБ.

 

Ще подвигат звук месец-два и ще спрат, тъй като тези, които са избрали да работят за сигурността на жителите по разбиране, ще покажат, че това в действителност е допустимо. Резултатите ще го покажат. Тогава самите жители ще принудят корумпетата и негодните да си търсят работа другаде.

 

В момента Англия стартират следващи промени в полицията и първата стъпка е съкращаването на към 30 на 100 от униформения състав. Същото следва в Съединени американски щати, Германия, Испания. А там КПД в полицейската работа е много по-висок.

 

Писна ни от клишето, че в Министерство на вътрешните работи има няколко „ черни овце “, само че множеството били почтени и доблестни българи. Не го имам вяра. Ако беше по този начин, до момента щяха да се вдигнат и да изметат боклука. Вместо това следим по какъв начин боклука притиска останалите, разпорежда се и от това страда цялото общество. Процъфтява обаче престъпността. Също и прокуратурата, която има своето знаково място в корупционната верига.

 

Да не приказваме за разпадналите си критерии, по които се одобряват претенденти в Полицейската академия.

 

Никой не е вкаран принудително в полицейската униформа. Които са се съгасили са го създали непринудено и са знаели изискванията, против които по-късно стартират да недоволстват.  

 

Претенциите на униформените ги чуваме постоянно. Но в случай че жителите изброят своите искания към родната полиция, дали няма да се получи лист от „ 6 септември “ 29 до Слънчака? Вие кажете дали е пресилено.

 

Критиките към системата на вътрешната сигурност не уронва престижа на работещите в нея. Те самите го вършат. Всеки ден, всеки час. Но имат нахалството да търсят поддръжка или отговорни на всички места другаде, само че не и у себе си.

 

Нарича се безочливост.

 

Валентин Начев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР