Примерът Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС

...
Примерът Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС
Коментари Харесай

Премиерът разпоредил устно на шефа на ДАНС да прави списък на руски дипломати

Примерът Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС Пламен Тончев да изготви лист на съветски дипломати за изпъждане. Това е признал ръководителят на службата пред депутатите на закритото съвещание на Народно събрание, свикано в сряда поради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 съветски дипломати, написа " Епицентър ". Тончев разказал пред депутатите, че на съвещанието на Съвета за сигурност към Министерски съвет, извършено на 13 юни, точка за правене на съветски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка " Разни ". Той прецизирал, че от експулсираните 70 чиновници на съветското посолство единствено 37 са дипломати, за които ДАНС има единствено " обосновано съмнение ", че развиват активност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска активност обаче няма. Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал цялостна информация на президента, а единствено на премиера.
Преди дни президентът Румен Радев съобщи, че при него не е постъпвала информация за данни, предполагащи изгонването на съветските дипломати. Прокуратурата също не е получавала информация от службите за тяхна нерегламентирана активност на територията на страната.
Малко откакто завърши закритото съвещание, съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова даде брифинг. " Всички тези дейности не дават отговор на буквата и духа на Виенската спогодба. За да бъде разгласен един човек за " личност нон грата ", би трябвало да се дават доказателства на незаконната му активност ", съобщи Митрофанова. По думите й оповестяването за " личност нон грата " вкупом като лист е невиждано и нещо ново в дипломатическата процедура. Според посланика това е невиждана неприятелска стъпка, която накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата " страни ", тъй като зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат уничтожени, разясни Митрофанова. " Много е тъпо, че държавното управление на България се пробва по подобен метод доста мощно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее ", безапелационна е посланичката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР