″Борисов е един баш майстор, който продължава да изгражда империята

...
″Борисов е един баш майстор, който продължава да изгражда империята
Коментари Харесай

Борисов тежи на България като руска ютия

″Борисов е един баш занаятчия, който продължава да построява империята на пеевщината в България. Пеевщината, не Пеевски. Тази империя на пеевщината може да съществува и без Пеевски и без баш майстора - Борисов. И нейното разграждане няма да бъде лесна задача, която свършва със слизането на Борисов от сцената. То ще стартира оттова. Наша задача е да предпоставим слизането на Борисов от сцената и да представим програмата за елиминирането на пеевщината.″ Такава теза показаха в взаимно изявление пред Mediapool.bg Христо Иванов и Атанас Атанасов - водачи на " Да, България " и ДСБ, които съставляват новото обединяване " Демократична България ", в което взе участие и партия " Зелените ".

Каква е разликата в политическата обстановка преди година и в този момент? И по какъв начин се случи по този начин, че преди година обединяването сред вас не бе мечтано, а през днешния ден - неотложно?

Христо Иванов: Разликата е, че разполагахме с една година, което ни разреши да изработим организационна формула. И това ни разрешава в този момент да кажем на гласоподавателите си, че сме създали нещо на здрава основа.

Смятате ли, че партийните ви ядра ще могат да работят дружно, защото след отхвърли от коалиция на предходните парламентарни избори, симпатизантите и деятелите ви бяха в огромен спор? Как са признати " Зелените " измежду вас – най-много от ДСБ?

Атанас Атанасов: Хората, които се занимават директно с политика, би трябвало постоянно да наблюдават пулса на публичните настроения. Със основаването на " Демократична България " отговорихме на упованията на нашите гласоподаватели, които предходната година останаха разочаровани. Дясноцентриският изборен корупус има упования за политическо посланичество и по тази причина създадохме плана. Второто значимо събитие – през последните 9-10 месеца, излизайки с общи позиции по разнообразни тематики, ние сме открили, че имаме еднообразно отношение към властта. Създадохме политическо обединяване, което е съпротива на тази власт.

Нашите симпатизанти и гласоподаватели доста добре разпознават олигархичния кръг, който е обсебил властта в страната и бизнеса. Защото този олигархичен кръг, който изсмуква силите на страната, на процедура лишава от благоприятни условия останалия бизнес да съществува обикновено.

Христо Иванов: Вижда се едно доста съществено отношение от нашите деятели. Те схващат, че страната ни има потребност от действителна опция на управническия модел, колкото и да е мъчно да се поддържа такава позиция. И схващат, че единствено дружно можем да я осъществяваме сполучливо. И трите политически сили, въпреки и с друга история, сме посочили поредна дарба да отстояваме такова опозиционно държание по отношение на управническия модел. Формулата ни има своя бездънен смисъл.

Специално за " Зелените " желая да кажа, че аз доста се веселя, че дружно с тях можем да работим едни извънредно мощни пробизнес послания. Ако хората си създадат труда да видят нашата обща декларация, в нея ще видят най-силното пробизнес говорене, което има сега на българската политическа сцена. Ние споделяме мнението, че би трябвало да бъдем политически представители на вероятността за динамичен напредък, което значи да бъдем представители на българския бизнесмен.

В разнообразни ваши изяви твърдите, че не сте " десни ". С сходно брандиране на вашето обединяване не се ли случва следното: отблъсквате част от прецизно десния електорат на ДСБ, а пък така наречен необятен електорат, който не е десен, се дистанцира точно поради ДСБ?

Атанас Атанасов: Да, можем да загубим, само че единствено в случай че не бъдем разбрани. С всички наши позиции, а и с учредителната ни декларация, ние пазиме чисто десни полезности.

По-големият проблем е в това, че е пристигнало време да не гледаме детайлно кой какъв брой е десен, едвам преценим дали тази власт, която сега ръководи България, въобще има някакъв идеологически код. А идеологическият код на днешната власт се мери единствено с една дума и тя е корупция.

Какво още ни сплотява, ще попитате – сплотява ни и това, че ние сме политическите сили, които непринудено се отказахме от властта. Бяхме в удобна обстановка, от която се отказахме непринудено, излизайки от кабинета " Борисов 2 ". Този факт се подценява. Т.е. още през 2015 година ние казахме: " Не желаеме да се упражнява власт по този метод ".

Христо Иванов: Наистина е доста значимо да се гледат съответните ни позиции. Ние оперираме в една тежка осведомителна асиметрия. Отстрани могат да споделят всичко за нас - че сме десни, че сме леви, че сме марсианци, че сме мъртви. И това ще се чуе 100 пъти в общественото пространство, до момента в който това, което ние имаме да кажем, ще се чуе мъчно.

А по въпроса какви сме – първата позиция, с която излезе " Демократична България ", бе срещу АЕЦ " Белене ". Първото решение, което взехме на председателски съвет, бе съставянето на работна група, която да изготви съответни решения за лустрация, в сегашните условия. Останалите ни позиции пък са най-силните в отбрана на частната благосъстоятелност и частната самодейност. Изразили сме мощни позиции против проверката на приватизацията с промени в конституцията, против законодателството, което единствено на думи е антикорупционно, против поръчката с промени в Наказателен кодекс да се даде опция на прокуратурата да преразглежда частни покупко-продажби. Неведнъж сме се оповестили в отбрана на свободата на словото. Т.е. няма дясна полезност, която ние да не сме защитили. Но ние споделяме освен това от това – огромният политически избор в България сега не е сред леви и десни политики. Изборът е дали в страната ще се развива демократична вероятност или ще я оставим да се свлече към един властнически режим от нов вид.

Заговорихте за кабинета " Борисов 2 " - и двамата сте били част от ръководещото болшинство на Борисов - господин Иванов като министър, господин Атанасов като народен представител, ръководител на комисия. Тогава Борисов по-приемлив ли изглеждаше от в този момент, съгласно вас? И има ли в действителност разлика или Борисов си е подобен от първия му мандат?

Атанас Атанасов: Първо да напомня, че изборите, след които ние влязохме в управническото болшинство, бяха след митингите от 2013 година Тогава ГЕРБ съумяха да си основат облик, че и те са част от тази съпротива, която желае смяна на модела. Не ни трябваше доста време – към половин година беше – с цел да разберем, че всичко е една машинация. Т.е. Борисов, до момента в който вървяха митингите, наподобява се е договорил с тогавашните ръководещи, че ще бъде по-удобният. Така ние на седмия - осмия месец бяхме наясно с действителностите, а тематиката със правосъдната промяна бе последната капка, която преля чашата.

Христо Иванов: Аз нямах никакво подозрение, че Борисов няма предпочитание да прави промени. Големият въпрос бе доколко публичният напън и интернационалните упования ще го принудят и то в случай, че има политици както в Народното събрание, по този начин и в изпълнителната власт, които са подготвени да стартират тези промени. Въпросът не бе дали Борисов ще копнее да го стори, а дали в случай че има някой, който да подвига топката, ще има някакъв резултат.

Ако процесът на конституционна и законодателна промяна, който стартирахме, беше приключен, можеше да създадем основни промени. И в името на това, даже откакто беше ясно, че Борисов играе в другия тим, беше значимо да довършим това изпитание. Буквално в мига, в който то се изчерпа, ние напуснахме.

В разнообразни свои изяви твърдите, че не сте Реформаторски блок и няма да повторите техните неточности. Това поръчка ли е, че в случай че влезете в Народното събрание, няма още веднъж да приемете коалиция с Борисов?

Атанас Атанасов: В колаборация от какъвто и да е тип с този модел на практикуване на властта няма да влезем в никакъв случай. Ако при " Борисов 2 " имаше опити за прикриване на това, че Доган и Сарайско-библиотекарската формация са ортаци на Борисов, в този момент това се разпростра. В това държавно управление са събрани два антипода – така наречен патриоти и корпоративната организация Движение за права и свободи. Има министри в това държавно управление, които са препоръчани от националистите, а обслужват ползите на Движение за права и свободи. Вижда се какъв модел бе построен и съществува. А задачата му е да обслужва обръчи от компании на едрата олигархия.

Говорихте за управнически модел, само че не уточнявате дали това категорично значи, че няма да си сътрудничите с Борисов, в случай че влезете в Народното събрание?

Христо Иванов: Напротив. Ние плащаме основна политическа цена, с цел да си отстояваме позицията. А позицията ни е, че, както споделя Атанас, с нашите гласове последващо ръководство на Борисов няма да има. И в случай че ние сме подложени на тази медийна " диета ", на която сме, е точно поради тази наша позиция - съединяването на Борисов с Пеевски, равнене на ролята на Борисов с тази на комунистите, демистифицирането на обстоятелството, че Борисов персонално е най-големият фактор за ерозия на българското участие и принадлежност към Европейски Съюз и НАТО. Има единствено една по-висока политическа цена, която можем да платим и тя е, откакто сме споделили всичко това, да вземем и да подкрепим Борисов. Това би било самоубийство по изключително нечовечен метод.

Реформаторският блок направи тъкмо това.

Христо Иванов: Република България в никакъв случай не се е фокусирал по този начин нито върху Борисов, нито върху модела на ръководство.

Всички водачи на Република България - и Радан Кънев, и Меглена Кунева твърдяха, че няма да поддържат Борисов. После Божидар Лукарски сподели, че това е било трик.

Христо Иванов: Мога да разясня единствено своите дейности. Опитах да свърша нещо съответно и значимо в кабинет, ръководен от Борисов, видя се до каква степен води това. Емпирично съм потвърдил, че Борисов промените в региона на правораздаването не просто няма да ги направи, той не може да си намерения да ги направи. Той персонално е съществена спънка пред такива промени. Днес споделяме това ясно и ребром. Ако сме толкоз луди, че след " трика ", както припомняте, да сторим същото, политическото несъществуване ще е нещо изцяло справедливо за нас, като най-малко.

Атанас Атанасов: Ние би трябвало да следим публичните упования и да отговаряме на тях – на нашите гласоподаватели. През 2014 година те чакаха ние да бъдем част от ръководството, да бъдем " намордник " и коректив на Борисов. Ние отговорихме на тези упования, само че за малко време се убедихме, че тази роля не може да се извършва и минахме в съпротива. И като споменавате водачите на Република България – точно Радан Кънев излезе в съпротива, и ДСБ излезе с него.

А по какъв начин стои въпросът с ГЕРБ: отводът от коалиция с Борисов, значи ли отвод от коалиция с ГЕРБ? Има ли " положително " и " неприятно " ГЕРБ?

Атанас Атанасов: Това е реплика. Имитацията на положителното и неприятното ченге. Общо взето тази политическа организация е еднолична. Именно Борисов взема решенията, а останалите се подреждат по него.

Христо Иванов: Аз имам вяра в ясните политически цели. Дали ще има ГЕРБ след Борисов, какво би представлявало това знамение, не е нещо, за което ние би трябвало да гадаем. Нашата задача е да кажем, че Борисов персонално тежи на страната ни като съветска ютия. Ето за какво, ние работим за политическата вероятност оттатък Борисов. И за това, тази вероятност да не бъде по-лоша или същата, а да бъде по-добра. Страната ни се нуждае от доста ясна стратегия за удържане на България в ядрото на Европейски Съюз. Тази стратегия ще бъде явен аршин за нас за това с кого беседваме. Самата стратегия ще бъде рентген, който ще освети сътрудниците ни и ще направи ясни нашите решения.

Важно е да можем да разбираем на гласоподавателите си, в случай че сме останали в съпротива, за какво сме го сторили, само че преди всичко, ние желаеме тяхното доверие за ръководство. И то ръководство, което има съответна визия: едно - Борисов слиза от сцената и две - това, което се случва на сцената след него, е България в ядрото на Европейски Съюз. Защото, дано не си вършим илюзии – Борисов е докарал страната до такова положение, че неговото слизане от сцената въобще не подсигурява автоматизирано развиване към по-добро. Тя може да продължи да се свлича по Борисовски без Борисов. Той сега е един баш занаятчия, който продължава да построява империята на пеевщината в България. Пеевщината, не Пеевски. Тази империя на пеевщината може да съществува и без Пеевски и без баш майстора – Борисов. И нейното разграждане няма да бъде лесна задача, която свършва със слизането на Борисов от сцената. То ще стартира оттова. Наша задача е да предпоставим слизането на Борисов от сцената и да представим програмата за елиминирането на пеевщината, което най-добре ще стане не от съпротива, а със средствата на ръководството.

Кой виждате да ви бъде сътрудник в това: в този парламент са Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " патриотите ", Марешки? Или извънпарламентарните АБВ, Движение 21, Република България? Как се позиционирате към тези обединения?

Атанас Атанасов: Ние доста деликатно следим политическия живот в страната и неслучайно още предходната година направихме един разбор на този политически модел на ръководство, който установи, че в България институциите са обезличени. И когато питате за отношението ни към партиите, които са в Народното събрание – какво като са там и са се разделили официално на съпротива и ръководещи?

Веднага ще ви дам образец: когато трябваше да се избере парламентарна квота във Висш съдебен съвет – политическо деяние от значителен темперамент, там нямаше никакво несъгласие, белким не помните? Сега се задава унищожаване на мораториума за строителство на " Белене ". Да сте чули да има несъгласие? Всички са на едно мнение. А са на едно мнение, тъй като това е едно корупционно тресавище, в което всички се надяват да си натопят човката.

Именно затова на 22 май от 18.30 часа организираме митинг против рестартирането на " Белене ". Възобновяването на този рисков, стопански неплатежоспособен, софтуерно стар план, е пагубено за българските геополитически, финансови и екологични ползи. Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето.

Т.е. вие нямате бъдещи сътрудници за ръководство?

Атанас Атанасов: Не бързайте с сходни заключения. Всяка партия ще би трябвало да реши дали ще продължи тази си " политика ", в случай че назоваваме това политика въобще.

Христо Иванов: Не залагаме на възпроизводство на сегашния парламент. Искаме да представим ясна опция. Искаме да представим на българския гласоподавател, който желае да гласоподава срещу Борисов и " за " Европа, ясна алтернатива за това. Това, дружно с извънредно динамичната среда, може да се окаже значим фактор за смяна на политическия пейзаж.

Може ли да изясните какво имате поради?

Христо Иванов: Все повече хора виждат, че Борисов не е отличният възпитаник на Европа. Напротив – хората виждат, че Борисов води страната ни към второстепенно, периферно участие в Европейски Съюз. Извън Шенген, еврозона, банковия съюз, отвън общата политика по сигурността, без еднакъв стандарт на правда, под унизително наблюдаване. Вечно в някакви чакални, постоянно с обещанието за отворени порти с високи прагове пред нас... Когато това чувство изкристализира, то ще промени политическия пейзаж у нас.

Това, на което залагаме ние е една елементарна изясненост: Корнелия Нинова предлага на страната ни последователно излизане от Европейски Съюз, даже и официално, а Борисов предлага второкачествено участие или някакво периферно битуване в Европейски Съюз под формата на троянски кон на Русия. Ние предлагаме воля и визия за отвоюване на полагащото ни се място в ядрото на Европейски Съюз.

Нали обаче Борисов е сякаш признат европейски водач?

Христо Иванов: Забележете какви са посланията от Русия – Решетников споделя и Путин демонстрира, че те избират да си играят с Борисов, а не с Корнелия Нинова или Радев. На тях не им би трябвало изваждането на България официално от Европейски Съюз, не им би трябвало даже още един ляв Орбан в пола или на аероплан. На тях им би трябвало страната ни да бъде най-слабото звено на Европейски Съюз, което затруднява прекосяването на последващо равнище на интеграция на Съюза, изключително в региона на сигурността. Това е нещото, което Борисов може да обезпечи. И в случай че някой твърди, че това не е правилно: Решетников го сподели категорично в свое изявление, а Путин недвусмислено го сподели. В момента, в който московският патриарх набиваше канчето на президента Радев, държавната осведомителна работа заяви, че Путин и Борисов са си говорили доста другарски по телефона. Премиерът и президентът имат персонално състезание за благоволението на Путин и Борисов го печели безапелационно за в този момент.

Атанас Атанасов: Какво стана със поръчката на Борисов, че той ще работи за сваляне на глобите против Русия? Нима забравихте за това? В наличието на министър-председателят на Полша съобщи обществено, че ще работи за това. Впоследствие пък министърката на европредседателството разгласи това за приоритет на България. Какво стана с тези поръчки? Нещо започнаха да ги замазват и аз ще ви кажа за какво: те не престават да работят за тях, само че не желаят да изгубят част от електората си и по тази причина не ги огласяват по този начин гръмко както първоначално.

Казвате, че Борисов тежи на България като съветска ютия, само че в същото време у нас се организира среща на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани. Медиите демонстрират Борисов като европейски водач, прегърнат с Меркел, за какво смятате, че някой ще повярва на вас в изказванието ви, че не е подобен?

Христо Иванов: Защото в същото време, Борисов възнамерява да нахлузи на врата на страната ни АЕЦ ″Белене " и го прави по простата причина, че най-важна му е прегръдката на Путин. Освен това, колкото и да го прегръщат Меркел и Макрон пред камерите, мониторингът върху правораздаването остава и в действителност ще се ускори посредством обвързването си с достъпа до Еврофондове, " Шенген " е все по този начин неосъществим за нас, а ръководещите не смеят да изискат приемането ни в Банковия съюз. Зад всички тези действителности се крият промени, които Борисов в никакъв случай няма да направи и това ще дърпа страната обратно все по-силно. С или без обятия пред камерите.

Атанас Атанасов: Добра е тази угриженост на Борисов за Западните Балкани, само че каква става в Източните, т.е. в България. Ние сме 11 години членове на съюза, а сме под мониторинг за правораздаване и вътрешен ред, отвън Шенген и без ясна вероятност за Еврозоната и банковия съюз. При тези условия ние не сме нищо повече от неприятен образец за Западните Балкани и колкото и да са дипломатични водачите на Европейски Съюз, да се прегръщат и усмихват общително с Борисов, споделиха на водачите на Западните Балкани, че ще одобряват страните им в Европейски Съюз тогава, когато създадат промените, които България не е сторила към момента.

Няколко пъти направихте поръчка за ръководство, в това число и в този диалог. Смятате ли, че има на каква база да имате сходни искания, на фона на обраната електорална поддръжка за вас?

Атанас Атанасов: От един месец е основано обединяването. Нашият разговор е с изборните, не с партийни ядра на политически сили. Ние разчитаме на здравия разсъдък на гласоподавателя, този който желае ясни цели и правила. Разчитаме на здравия разсъдък на българския бизнес. Бизнес, който би трябвало да си даде сметка, че за 11 години участие на България в Европейски Съюз, ние сме получили над 16 милиарда евро и не е ясно тези пари къде са.

Еврокомисията ни споделя, че 11 години ни пишат отчети, демонстрират къде са проблемите, а ние не си мърдаме пръста. В този ред на мисли е основателна опасността, че най-после ще ни спрат парите. Тези условия би трябвало да станат ясни на хората и от тях да си проличи: кой желае и работи за това България да остане в периферията на Европейски Съюз и кой желае и работи да се върнем в ядрото му.

Как гледате на опцията към " Демократична България " да се причислят разнообразни представители на Република България - да вземем за пример ДБГ или Съюз на демократичните сили с нов водач, какъвто наподобява партията ще има на есен?

Атанас Атанасов: При оповестяването на " Демократична България " декларирахме, че вратата е отворена за присъединението на други политически сили, само че споделям за следващ път – нашият диалог е с гласоподавателя. Ние приказваме на тези, които желаят естествена страна, настоящи институции, господство на правото.

По отношение на партиите, за които питате – да, ние поддържаме контакт с някои от тях и според от развиването на процесите в един миг ще преценим кой от тях би могъл да се причисли към нас. Но би трябвало да е категорично ясно отношението на тези обединения към модела на практикуване на власт у нас.

Христо Иванов: Ние ще търсим обединяване към ясна идея и оценка във връзка с модела " Борисов " и пеевщината. Имаме ли задоволителна меродавност на такова позициониране, подписването на съглашение е елементарно.

И говорейки за протичащото се вдясно, би трябвало ясно да кажем, че то може да докара до избистряне, до по-съдържателна и честна политика, само че би трябвало да сме наясно и че може да сме очевидци на началото на политически инженеринг, който е програмиран в Банкя и цели да реши казуса на Борисов, че той няма смокинов лист за идващото обединяване. На него му би трябвало дребен сътрудник, който да го легитимира. Затова ние деликатно би трябвало да следим какво се случва.

Атанас Атанасов: З абелязваме по какъв начин се търсят способи да се сътвори токсичен двойник на демократична опция, за основаване на последваща патерица. Ние не можем да бъдем нито едното, нито другото. Ако друга мощ избере това – виновната е нейна, пред нейните гласоподаватели.

Често ви упрекват, че нямате политически послания отвън реформирането на прокуратурата. Защо?

Атанас Атанасов: Това е опорна точка, която не дава отговор на истината. Разбира се, че сме извели като приоритет промяна на институциите, които се занимават с правоохранителна активност, само че в случай че не се доверява човек на пропагандата, ще види, че имаме ясни позиции по редица стопански въпроси, геополитически и стратегически позиции. Създадохме експертен екип – с цел да изработим и към този момент създаваме във всяка една област политически послания. Т.е. цялостна стратегия, на чиято база ще желаяме властта.

Христо Иванов: Ние сме единствената групировка, която има позиция по " Белене ". И това не е позиция по една съответна договорка, тя е въпрос на безусловно друга философия за развиване на българската енергетика. Това е позиция, без която никой не може да твърди, че се бори за понижаване на зависимостта от Русия в българската енергетика, което е главен проблем.

И още: ние сме единствената политическа мощ, която има ясно и поредно отношение към опцията на страната да мачка и рекетира бизнеса през нови органи и промени в Наказателен кодекс. Ние сме единствените, които ясно желаеме страната ни да влезе незабавно в Европейския банковия съюз. Това още веднъж не е еднократно деяние, а въпрос на воля за това гнилите ябълки в банковата система да бъдат изчистени. Ние сме единствените, които желаеме цялостна промяна на самостоятелните регулатори, на службите и прокуратурата, несъмнено. Ние сме най-силните покровители за радикална промяна и редукция на администрацията посредством въвеждане на действително електронно ръководство

И най-накрая – ние приказваме най-силно, че България би трябвало да модернизира своите въоръжени сили, да влага и повече от 2% в една ясно осъзната листа от цели, с цел да имаме действителна, а не куха защита.

Сигурно може да звучи нереално, само че ние сме единствените, които приказваме за нуждата България да се приспособява към Четвъртата индустриална гражданска война - софтуерната. 30% от работните места, които имаме сега, в идващите години ще изчезнат. България би трябвало да се приспособява към това.

Най-продуктивната част от българското население е в чужбина – ние ясно приказваме с тях и за тях, в това число и с хрумвания в законодателството.

За всички изброени области, ние разполагаме освен с ясна и решителна визия, само че и с извънреден експертен потенциал. Това са ключовете към бъдещето. Всички останали оферират затъване в блатото.

Как си обяснявате обстоятелството, че в България започнаха да се чуват гласове, и то от разнообразни направления, за овакантяване на НАТО или Европейски Съюз? Ето, Веселин Марешки е нов представител на сходни хрумвания.

Христо Иванов: Това говорене цели да сътвори опция ГЕРБ да наподобяват като умерено проевропейска политическа мощ. Марешки е клиент на прокуратурата и има класическо държание на клиент на прокуратурата на българската политическа сцена. Това са хора, които вършат доста внезапни ходове в непредвидена посока, в миг, когато потрябва. И явно потрябва да се появи карикатурно - антиевропейска политическа мощ, на чийто декор действително антиевропейските партии Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ да наподобяват систематични и съществени.

Българските гласоподаватели са изправени пред сериозен избор дали страната ни ще има европейско бъдеще в ядрото на Европейски Съюз. Но огромните политически сили имат интерес да подменят този избор и да го замажат. А замазването минава през основаването на подправени полярности. Но този избор ще би трябвало да бъде изработен. И тогава доста хора и в ГЕРБ, и в ляво ще би трябвало доста съществено да си помислят за кого ще гласоподават на идващите европейски избори. И тъй като този избор следва, по тази причина с всички сили се мъчат да накарат хората да считат, че Борисов е най-западната точка на политиката у нас. А пък тази най-западна точка се ангажира с евтини антиевропейски акции, които ерозират доверието към Европейски Съюз у нас – последните образци са храните и транспортите. Всяка страна членка има моменти, в които би трябвало да отбранява своя народен интерес в границите на Съюза, само че превръщането на сходни тематики в антиевропейски излияния, каквито чуваме от Борисов, е напълно друга игра.

Атанас Атанасов: Имаме доста необичайно съчетаване на външни и вътрешни хибридни офанзиви. За страдание външните, продуцирани главно от Русия, а от време на време и от Турция, не срещат никакво противопоставяне на българските институции. И те дават своите резултати в избрани настройки на жителите.

А във вътрешен аспект, това което Христо сподели е доста значимо – от време на време, да не кажа много постоянно, вътрешните хибридки се предизвикат за, с цел да може да се поддържа облика на ГЕРБ, че е проевропейска и пронатовска мощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР