Приложенията за мониторинг на водопреносни мрежи и умни градове бяха

...
Приложенията за мониторинг на водопреносни мрежи и умни градове бяха
Коментари Харесай

LoRaWAN – „гореща” технология на 2018 г.

Приложенията за мониторинг на водопреносни мрежи и умни градове бяха измежду най-честите образци за LoRaWAN в границите на MWC 2018

Интелигентните домове и градове наподобяват реалистично в светлината на мрежовата система за връзки с най-малък разход на сила

LoRaWAN е технология шлагер на 2018 година. През петте дни на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018) – събитие, което обичайно се приема като определящо за трендовете в региона на мобилните устройства и мрежите за цялата година – LoRaWAN бе една от най-често споменаваните, най-показваните технологии. Индустриални приложения от всевъзможни области стъпват на LoRaWAN. Интелигентните домове и градове наподобяват реалистично в светлината на мрежовата система за връзки с най-малък разход на сила.

LoRa е технология за транспорт на данни на далечни дистанции при доста ниска консумация на сила. Представлява мрежа „ звезда ”, формирана от голям брой по-малки „ звезди ”. Всяко LoRa устройство комуникира с избран информационен модул (gateway), а самите информационни портали споделят между тях. Ниското енергийно ползване е основно: обособените устройства в мрежата могат да се зареждат от една дребна батерийка в продължение на няколко години. Това прави системата подобаваща за мрежи от вида „ интернет на нещата ”, обхващайки даже труднодостъпни и отдалечени уреди.

Водопреносните мрежи

Приложенията за мониторинг на водопреносни мрежи бяха измежду най-честите образци за приложение на LoRaWAN в границите на Световния мобилен конгрес 2018. В светлината на протичащото се в Кейптун (500-хиляден град в ЮАР, който ще остане напълно без вода през април 2018) тематиката за пестенето на водата бе „ гореща ”.

Водомерите в домове и офиси биха могли сами да регистрират данните си чрез информационния протокол LoRa. Наред с това обаче тя разрешава сензори и датчици, ситуирани по водопреносните системи, да рапортуват данни за налягането, температурата, дебита по тръбите.

Сравнението на данните от тези множества точки на премерване може да разкрие съществуването на течове по водопреносните мрежи, тъй като централизираните софтуерни системи, агрегиращи данните, ще покажат къде има нередности – да вземем за пример противоречие сред измерванията на водомер и действителния дебит по съответната тръба. Това значи, че ВиК сдруженията могат да разбират мигновено за зародили повреди. Пестят се водните запаси, само че се пестят и парите на потребителите.

„ Умни ” водомери и датчици за водопреносните мрежи оказват помощ за пестенето на водата – и за намаляването на сметките

Разработка за икономисване на вода бе показана в бранша „ Градовете на бъдещето ” на мобилния конгрес. В същата посока е и планът „ Умна вода ” на немския стартъп G.Bernhardt’s Sohne Ges.m.b.H.

Интересно решение в тази посока е CityTaps – платформа, която цели да свърже ВиК сдруженията и бедните градски поданици, лишени от течаща вода в домовете си. Идеята е да се сътвори предплатена услуга за течаща вода, основана на „ интелигентен ” водомер и билинг-софтуер на база LoRa. Надеждата на въодушевените основатели на системата е тя д помогне на милионите небогати по света, които живеят в бедност и нямат вода вкъщи, което заплашва здравето им.

Умните домове

По подобен метод освен водните мрежи, само че и всички запаси в дома могат да се следят посредством LoRa устройства. Това е елементарно изпълним сюжет за по този начин наречения интелигентен дом.

„ Tabs ” бе едно от показаните решения в тази област. Това е система за домакински мониторинг на база LoRa, разработка на младата компания TrackNet. Нейното LoRaWAN решение е система за мониторинг на дома вид „ всичко в едно ”, където крайният интерфейс е приложение за мобилни телефони.

Системата се състои от носими локационни устройства за децата във тип на гривни; обектни локатори – датчици за придвижване, които се прикрепват към скъпите движимости в дома; датчици за движение; сензори за порти и прозорци; датчик за качеството на въздуха в дома; конфигурируем бутон за съответни функционалности (програмира се за съответни задания, да вземем за пример за извикване на помощ за възрастен човек), наставнически контроли.

Всички тези уреди дружно би трябвало да подкрепят за сигурността и здравето на дома и неговите жители – и вътре, и на открито. Не на последно място системата има функционалност за предотвратяване на децата от неправилно онлайн наличие. За задачата са планувани наставнически контроли на равнище Wi-Fi.

Интелигентният превоз

Умният превоз в града бе тематика на няколко разработки на MWC 2018. В общия случай става дума за проследяващи датчици, които разкриват когато и да е кое транспортно средство къде се намира и какво прави. Често това се съчетава с предаване на данни от бордови сензорни системи.

Транспондерите FAME за мониторинг на коли, камиони, лодки, самолети – зареждат се със слънчева батерия (снимка: FAME Systems)

Една дръзка стъпка напред в тази посока бяха показаните тракери FAME, които са групирани в три типа: за автомобилни автопаркове, за плавателни съдове и за самолети. Чрез тях лодките, самолетите и колите могат да се наблюдават в действително време на компютър или мобилно устройство. Транспондерите са водоустойчиви, прахоустойчиви и заякчени, само че най-хубавото е, че могат да бъдат снабдени със слънчеви кафези. По този метод те ще са на процедура изцяло самостоятелни и десетки години няма да се постанова замяна на батериите им.

Енергийната успеваемост

Не единствено водата би трябвало да се пести и ръководи рационално – силата също. SteamIQ е мониторингова система на база LoRaWAN IoT радио-технология, която разрешава мониторинг на топлофикационните системи. Парното може да бъде напълно управляемо и силата да се употребява рационално, като се наблюдават всички параметри на топлофикационната система от котела до радиаторите в домовете.

LoRa е чудесно решение за мониторинг на труднодостъпни шахти и котелни отделения, където визитите от служащи са освен сложни, само че и носят прочут риск (снимка: SteamIQ)

Когато в топлофикационните мрежи се образуват „ джобове ”, някоя помпа не работи добре или различен съставен елемент действа погрешно, хората или студуват в домовете си, или се принуждават да отварят прозорците измежду зима, с цел да се разхлаждат. И в двата случая енергийното ръководство е неприятно. Това може да се избегне посредством LoRaWAN системата за мониторинг. Сензорите са водоустойчиви, прахоустойчиви и устоят на високи температури – до 125 градуса. LoRaWAN радио-комуникациите дават обещание датчиците да могат да поддържат връзка даже и в тежка среда.

Безопасността в шахтите

Подземните системи от шахти, които минават под тротоари и улици, може да бъде по-безопасна за служащите с помощта на LoRa. Подземните шахти регулярно се инспектират от служащи „ онлайн ”, с цел да се открият повреди по тръбите и кабелите, течове, попадане на нежелани обекти вътре и така нататък

Системата Digimondo е била създадена след случай с служащ в такава шахта. Тя планува мониторинг на температурата и водното равнище за различаване и разграничаване на канализационните мрежи, водоснабдителните тръбопроводи, тръбите на парното отопление и системите за оттичане на дъждовната вода. Може да осведоми операторите в действително време за увреждане на тръбите. Спестява разноски с помощта на навременното разкриване на течове. Проникването на сигналите е регулируемо съгласно другите дълбочини на шахтите.

Интелигентният град

Свързването на всичко в сензорна мрежа, мониторингът и анализът на натрупваните данни е в основата и на концепциите за интелигентния град – основан отново на LoRa. Един емблематичен образец за това е LORIOT – система за ръководство на огромни мрежи вид „ интернет на нещата ” за градската среда. Базиран, несъмнено, на LoRaWAN. Това е географски разпределен LoR облак за високоскоростен достъп до информационните портали.

Самият програмен продукт за мониторинг и ръководство се базира на концепцията за управляемите услуги. Може обаче да се употребява и независимо, като инфраструктурата може да се лицензира за създаване на частни облаци. Първият сюжет обаче е доста по-привлекателен в светлината на интелигентните градове, защото за общинските администрации е доста по-естествено да употребяват инфраструктура и програмен продукт като услуга, вместо да го построяват независимо.

И околната среда

За да е цялостна картината, интелигентното бъдеще не може без LoRa системи за ръководство на околната среда. Тази година многочислени бяха приложенията за следене на качеството на въздуха. Много от тях се базираха точно на LoRa.

Така да вземем за пример платформата ParticleDust съставлява решение за мрежа от датчици, които мерят наличието на фини прахови частици във въздуха, и ги рапортуват към централизиран програмен продукт, който регистрира комплексните данни в действително време. MagnaSCI пък е личен носим апарат, който крие в себе си компактна измервателна станция в алуминиева кутия със заякчен дизайн. Вътре има датчици за радиация, формалдехид, въглероден диоксид, летливи органични съединения, както и лазерен датчик за твърди частици PM 2.5.

За приложението на LoRa в ръководството на системите за интелигентно градско осветяване ни описа Уилям „ Трей ” Дън на щанда на LoRaWAN Alliance по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР