Прилагането на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между правителствата

...
Прилагането на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция между правителствата
Коментари Харесай

Стартира прилагането на Спогодбата между правителствата на Република България и Република Молдова

Прилагането на Спогодбата за контролиране на трудовата миграция сред държавните управления на Република България и Република Молдова, която бе подписана в края на предходната година, започва от през днешния ден. Всички условия за набирането и наемането на претенденти по поръчки на български работодатели към този момент са уредени посредством Процедурата по използване на Спогодбата, направена взаимно от Националната организация по заетостта на Молдова и Агенция по заетостта към министъра на труда и обществената политика.

Представителите на бизнеса, които желаят да наемат служащи от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда. Спогодбата ще се ползва за служащи мигранти, които са жители на една от двете страни, имат подписан самостоятелен трудов контракт по тази конвенция и имат нужното позволение за престояване на територията на другата страна:

а) служащи за първичен интервал до една година и с опция за следващо продължение за общ период до три години;
б) сезонни служащи за оптималния период1, според законодателството на приемащата страна.
Условията на Спогодбата ще се ползват само за новонаети лица и не са използвани за към този момент работещи на територията на Република България. Съгласно Спогодбата и процедурата по използването й:
- Посредничеството на Агенцията по заетостта е гратис.
- Няма избран годишен контингент/квота.
- За служащите по спогодбата НЕ се изисква позволение за работа.
- Достъпът до пазара на труда се позволява за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско поданство.

Работодателите могат да получат инструкции и нужната им информация както от териториалните поделения на Агенция по заетостта, по този начин и от електронната страница на Агенцията по заетостта, графа „ Спогодби и Споразумения за претовареност ”, където са оповестени всички нужни формуляри и изискванията за кандидатстване. За облекчение е готова информация с написани стъпки за асортимент, наемане и започване на работа на служащите мигранти по Спогодбата.

Работодателите, които демонстрират интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничаване от месторабота и адрес на ръководство. Фирми, извършващи посредническа активност по наемане на работа, с изключение на когато са работодатели, не могат да вземат участие в Спогодбата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР