Приключиха ремонтните дейности на пристанищен терминал Видин-център, което даде възможност

...
Приключиха ремонтните дейности на пристанищен терминал Видин-център, което даде възможност
Коментари Харесай

Пристанищен терминал Видин-център функционира с повишен капацитет

Приключиха ремонтните действия на пристанищен терминал " Видин-център ", което даде опция за увеличение на потенциала на пристанището . Обектът е признат за употреба без забележки, сподели Росен Борисов, шеф на Клон - Териториално отделение (ТП) " Пристанище Лом " в Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ).

Общата стойност на осъществените действия е 266 600 лева без Данък добавена стойност, като обектът е включен в годишната капиталова стратегия на сдружението и се финансира със лични средства. Поради увеличаващите се през годините корабопосещения на пристанищен терминал " Видин-център " се наложи дооборудване на остарялото корабно място № 5 и стартиране в употреба на още две корабни места - с номера 6 и 7, посочи Борисов. Обектът, предмет на публичната поръчка, се нуждаеше от нова визия, рехабилитация и оптимизация на пристанищните уреди, обслужващи пасажерския пътникопоток. Това наложи на 5-о корабно място да се построи товарна стоманобетонова рампа, а на 6-о корабно място да се инсталира железна товарна рампа и преносима платформа (подемник) за обслужване на хора с понижена пъргавина. По короната на кейовата стена пред 6-о корабно място са построени 8 броя вързални устройства. На двете нови корабни места е построено подземно електрозахранване и съоръжение на електрически табла според европейските условия.



Продължава реализацията на капиталовата политика на ДППИ във връзка с пристанище за публичен превоз Видин, за което срещаме нужното схващане и получаваме подпомагане от Областната и Общинска администрация и в лицето на кмета на Видин, сподели още Росен Борисов.

През 2022 година ДППИ разгласи социална поръчка с предмет " Изготвяне на Генерален проект на пристанище за публичен превоз " Видин-център “, по която следва избор на реализатор. С правенето на Генералния проект се дефинират опциите за дълготрайно развиване на пристанищния терминал, както и за вложение на нужните вложения за реализацията на плануваните мероприятия, посочи Борисов.

След осъществените ремонтни действия и направените вложения доста се усъвършенства активността на пристанищните уреди, добави Росен Борисов. Параметрите на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в сектора от " Речна гара " до " Телеграф капия " във Видин, са приведени в сходство с нормативните условия и се обезпечат нужните условия за експлоатационната им валидност. С осъществените усъвършенствания на пристанищен терминал " Видин-център " се усили потенциалът на едновременния дневен банкет на повече от един пътнически кораби. Изпълнението на плануваните мероприятия усъвършенства изискванията за достъп на хора с увреждания, които слизат от корабите на брега.

В последните години доста се усили броят на акостиралите на пристанищен терминал " Видин-център " круизни караби, като единствено от средата на март до през днешния ден са пристанали над 300 кораба с над 20 000 задгранични туристи, оповестиха за Българска телеграфна агенция от „ Пристанище Видин “ ЕООД.

Предстои в идващите месеци подготовка за възобновяване на активността на фериботните транспорти по релацията Видин – Калафат. За задачата ДППИ разпореди осъществяването на обект „ Възстановяване на плановите дълбочини в акваторията на пристанищен терминал „ Фериботен комплекс - Видин “ на стойност 230 000 лева без Данък добавена стойност, финансирани със лични средства на предприятието. Предстои реализацията на т.н драгиране, с цел да може да се възвърне фериботната линия Видин-Калафат, сподели Росен Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР