Приключи срещата на върха на ЕС в Брюксел. Акцентите в

...
Приключи срещата на върха на ЕС в Брюксел. Акцентите в
Коментари Харесай

Среща на ЕС: Нова европейска общност, реформиране на газовия пазар, Украйна, Балканите

Приключи срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. Акцентите в нея бяха концепцията за нова европейска общественост, реформиране на пазара на електрическа енергия за подмяна на съветския газ, инфлацията, помощта за Украйна и други Очертани бяха и достиженията на френското председателство.

Европейски Съюз изследва опцията за въвеждане на таван на цените на газа и за реформиране на пазара на електрическа енергия. Това разгласи италианският министър-председател Марио Драги в края на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз от дълго време се приготвя за спиране на доставките на газ от Русия и към този момент е нараснал вноса на полутечен природен газ от Съединени американски щати. Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха също по този начин, че на срещата на Г-7 в Бавария на 26-28 юни ще бъде прегледана концепцията на Съединени американски щати за въвеждане на световен таван на цените на петрола. За да вземе такова решение обаче, Европейски Съюз би трябвало да разбере изцяло вероятните последствия, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на конференция след срещата на върха. В същото време водачите на Европейски Съюз поддържаха предлагането на френския президент Еманюел Макрон за основаване на " европейска политическа общественост ", която да взаимодейства с страните, които желаят да се причислят към Европейския съюз.

Създаване на нова общественост

На срещата на върха на Европейски Съюз беше подкрепена концепцията за основаване на " европейска политическа общественост ". В същото време форматът на плана към момента се разисква: дали ще бъдат срещи на държавните глави или различен механизъм, не е известно.

" Европейската политическа общественост " не е сурогат на Европейски Съюз, акцентира създателят на концепцията, френският президент Еманюел Макрон. Според него новата общественост ще разреши на водачите на страните-членки да разискват стратегически въпроси: защита и сигурност, енергетика, инфраструктура, санитарна рецесия и стопанска система. Първата среща в този формат ще се организира в Чешката република по време на чешкото председателство на Европейски Съюз. Френският президент обаче не посочи по кое време тъкмо може да се състои тя.
В същото време не се планува присъединяване на Русия. " В Източна Европа общността ще обхване Украйна и Молдова. В това се състои разликата ѝ с по-всеобхватните планове, по-специално с " Европейската конфедерация ", препоръчана от Франсоа Митеран. Тази конфедерация трябваше да бъде опция на разширението и предполагаше съветско присъединяване. В нашия общностен план ние не предлагаме това ", сподели Макрон.

Замяна на съветския газ

12 страни от Европейски Съюз изпитват разстройства в доставките на газ от Русия или са спрели да получават газ. Страните от Европейски Съюз ще подхващат общоевропейски, а не национални ограничения, с цел да оцелеят в тези условия, а Европейският съюз ще прегледа по какъв начин решенията на една страна в тази област се отразяват на икономическото състояние в прилежащите страни, сподели Фон дер Лайен. Тя съобщи, че икономисването на енергия в Европейски Съюз " е една от основните ограничения за отвод от съветския газ ".

Междувременно страните от Европейски Съюз към този момент усилиха различните доставки на газ. " Няма да има връщане към евтините горива. Трябва да се отървем от зависимостта си от изкопаемите горива. " REPowerEU е нашият отговор. И към този момент виждаме резултати: доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати да вземем за пример са се нараснали със 75% ", сподели Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че през юли Европейската комисия ще приготви оферти за по-нататъшни стъпки в подтекста на спиранията на доставките на газ в Европейски Съюз и за ограничения в поддръжка на уязвимите консуматори. Европейски Съюз също по този начин инструктира Европейска комисия да постави незабавни старания за обезпечаване на доставки на сила на налични цени, се споделя в заключителното изказване на срещата на върха.

През септември Европейската комисия ще изследва опцията за въвеждане на надзор и тавани на цените на природния газ и за промяна на пазара на електрическа енергия, с цел да разиска тези въпроси на срещата на върха на Европейски Съюз през октомври, сподели Драги. Според него Европейски Съюз би трябвало да работи неотложно, защото енергийната инфлация в Европа се усилва.

Германският канцлер Олаф Шолц назова безсмислени спекулациите за допустимо преустановяване на доставките по газопровода " Северен поток " след годишната ревизия. Той обаче твърди, че никой от
водачите на държавите-членки на Европейския съюз не има вяра във версията, че механически аргументи са в основата на намаляването на доставките на газ.

Проблем с цената на петрола

След срещата Европейски Съюз реши, че водачите на Г-7 ще прегледат на срещата си на върха в Бавария на 26-28 юни концепцията на Съединени американски щати за ограничение на цените на петрола в международен мащаб. За задачата обаче е нужна световна коалиция, по-широка от тази на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Европа също по този начин се нуждае от сигурност, че е налице цялостно схващане на всички вероятни странични резултати, сподели Мишел.

Помощ за Украйна

Шолц също по този начин съобщи, че " този Европейски съвет е от историческо значение ". " Държавите членки на Европейски Съюз 27 пъти обявиха, че са изцяло единомислещи в желанието си да поддържат Украйна в присъединението ѝ към европейския път ", добави немският канцлер. Така помощта за Украйна ще бъде в размер на 9 милиарда евро. Както съобщи министър председателят Матеуш Моравецки, Украйна се нуждае от тези средства, защото страната няма по какъв начин да заплаща на медицински сестри, учители, служители на реда, граничари. " Тези хора би трябвало да живеят от нещо ", сподели той.

Лидерите на Европейски Съюз показаха поддръжка за по-нататъшна военна помощ за Украйна, съгласно оповестените изводи от европейската среща на върха в Брюксел.

" Европейският съвет остава твърдо решен да даде спомагателна военна поддръжка на Украйна... За тази цел Европейският съвет приканва Съвета на Европейски Съюз да работи интензивно за увеличение на военната помощ ", се споделя в документа.

Санкции против Русия

Икономическите наказания на Европейския съюз против Русия не засягат износа на украински или съветски хранителни артикули, посочи испанският министър-председател Педро Санчес. Той удостовери, че Испания управлява европейски план, ориентиран към експорт на към 8000 тона зърно от Украйна, който ще започва в средата на юли. Франция, Полша и Люксембург също ще вземат присъединяване в самодейността.

Съгласия за Хърватия в еврозоната

Лидерите на Европейския съюз през днешния ден се съгласиха, че Хърватия би трябвало да се причисли към групата на страните, които употребяват еврото, като от януари броят на страните с обща валута ще доближи 20.
„ Еврото е паричен израз на общата ни орис и е част от нашата европейска фантазия “, сподели ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, който председателстваше срещата на върха на блока в Брюксел.

„ Сега фантазията се сбъдва за Хърватия “, добави Мишел.

След диалози с евродепутатите и Европейската централна банка процесът ще завърши с предстоящото приемане през юли на три правни акта, които ще разрешат смяна.

Среща по Западните Балкани

Срещата на върха на водачите на Европейския съюз и Балканите не съумя в четвъртък да излезе от задънената улица във връзка с спряната кандидатура за участие в Европейски Съюз на Северна Македония и Албания, даже когато Украйна стана формален претендент за участие.

Отделно от решението за приемането на кандидатурата на Украйна, водачите на шестте балкански страни - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, показаха разочарованието си, че договарянията не са почнали или са в застой, години откакто им беше дадено вероятно участие в Европейски Съюз.

" Това, което се случи, е сериозен удар по доверието (в) Европейския съюз ", съобщи Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония, на конференция след срещата на върха Балкани-ЕС, визирайки неналичието на прогрес.

По време на срещата на върха Европейски Съюз удостовери обещанието си отпреди съвсем две десетилетия да даде на балканските страни участие, откакто те проведат дълбоки стопански, правосъдни и политически промени.

" Срещата ясно и недвусмислено удостовери европейската вероятност за Западните Балкани и бъдещето на района в Европейския съюз ", съобщи чиновник на Европейски Съюз.

Но ветото на членката на Европейски Съюз България остава в действие от 2020 година, когато тя блокира договарянията за присъединение със Северна Македония поради спор, обвързван с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, защото Европейски Съюз е обвързал напредъка ѝ с този на Северна Македония.

Албанският министър председател Еди Рама съобщи през днешния ден, че това е " срам ", и също по този начин упрекна водачите на Европейски Съюз в " изтощение ", че не са съумели да окажат напън върху София да направи отстъпки.

Българският министър-председател Кирил Петков, който представляваше страната си макар изгубения избор на доверие в сряда, съобщи, че се надява на скорошна поддръжка за Северна Македония в българския парламент, без да дава повече детайлности.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също съобщи, че идната седмица може да има решение на въпроса, визирайки очакванията, че българският парламент ще се събере още веднъж, с цел да поддържа повдигането на ветото за Северна Македония.

Гражданите на Балканите от дълго време мечтаят да се причислят към Европейски Съюз след етническите войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна.

Но северни страни като Франция и Нидерландия забавиха процеса на разширение на Европейски Съюз, опасявайки се, че ще се повтори прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и неприятното ръководство на миграцията на източноевропейски служащи във Англия, което настрои доста британци против Европейски Съюз и докара до Брекзит.

Постижения на френското председателство

В собствен туит след срещата на върха френският президент Еманюел Макрон очерта достиженията на неговата страна в границите на френското председателство на Европейски Съюз.

Сред главните достижения той посочи статута на претендент за участие за Украйна, налога върху въглеродните излъчвания на европейските граници за вносните артикули, контролиране на цифровите колоси, повишение на минималните работни заплати в общността, тъждество сред дамите и мъжете в бизнеса, понижаване на зависимостта ни от изкопаеми горива и диверсифициране на доставките, бърза реакция на войната в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР