Приключи ремонтът на най-старата църква в община Стамболийски, която е

...
Приключи ремонтът на най-старата църква в община Стамболийски, която е
Коментари Харесай

Приключи ремонтът на най-старата църква в община Стамболийск...

Приключи ремонтът на най-старата черква в община Стамболийски, която е издигната през 1848 година, носи името на Свети Атанасий и се намира в село Куртово Конаре.

Ремонтните действия бяха свързани с фасадата на храма, като задачата беше тя да бъде укрепена, с цел да не се разрушава. Лично кметът на общината Георги Мараджиев неведнъж следеше на място по какъв начин се работи от самото начало на ремонта, а през днешния ден кметът на селото Иван Пиринов заведе там зам.-кмета Любомир Марков и финансовия шеф Дани Бангова, с цел да им покаже по какъв начин наподобява храмът.



Ремонтът бе финансиран с общински средства в размер на 60 000 лв. и 15 000 от донор.

„ Така със 75 000 лв. ще запазим за поколенията най-стария храм в общината, тъй като за мен православието и опазването му са измежду водещите цели. Затова за 7 години на територията на общината сме построили 2 нови църкви в селата Йоаким Груево и Триводици, като общинските средства, отделени за тези градежи, са в размер на близо 400 000 лв.. Ремонтирали сме и два други храма – в кв. „ Полатово “ и в Ново село, имаме дарени и два параклиса “, разяснява кметът Мараджиев.



Той напомни, че новостроящият се храм в Стамболийски има към този момент нов Подробен устройствен план и следва прекачване на парцела на Църквата. „ Очаквам до Нова година да сме завършили. А, с цел да разтеглим местата за паркиране, напролет ще изградим и нов паркинг пред входа на църквата против подлеза. Искам особено да благодаря за поддръжката на дядо Николай, тъй като без неговата и Божията помощ няма по какъв начин да построим започнатото “, сподели още Георги Мараджиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР