Приключи протестът на земеделските производители, които не участваха в подписаното

...
Приключи протестът на земеделските производители, които не участваха в подписаното
Коментари Харесай

Протестите подължават. Премиерът не прие земеделците, те искат оставката на Кирил Вътев

Приключи митингът на земеделските производители, които не участваха в подписаното през вчерашния ден съглашение. Организаторите обявиха, че от на следващия ден митингите не престават по места. Във вторник са блокирани 25 точки в страната, а в сряда ще бъдат блокирани 27. 

 

Движението по бул. " Цар Освободител " и бул. " Дондуков " е възобновено.

 

Няколкостотин представители на 26 аграрни организации упорстваха за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Протестиращите не съумяха да се срещнат с премиера.

 

" Ние не желаеме оставката на цялото държавно управление и на премиера ”, сподели пред БНР Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България:

 

" Ние би трябвало да бъдем видяни! Ние сме хората, които храним нашето общество. Трябва министър председателят да ни одобри! Ние считаме, че образецът е вкаран в доста тежка илюзия, представяйки му комфортните, че съставляват по-голямата част от земеделските производители ".

 

В същото време протестиращите споделиха, че желаят оставката на министър Вътев поради разединенията в сектора:

 

" Зърнопроизводителите си уговориха техните неща, за тяхната дотация, а ние - животновъди и останалите фермери - си се разделяме и нямаме нищо, което да се е подписало сега ".

 

 

" Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия ", декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие, сплотяващ 26 браншови организации в бранш земеделие, които не договарят с държавното управление.

 

Те излизат с няколко претенции:

 

- да се поемат писмени гаранции и да се обезпечи финансиране от страна на властта за неотложно погашение на държавната помощ във връзка с сензитивните браншове в цялостния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 година и 2023 година, както и да бъде призната национална позиция таванът по тази помощ да бъде повишен двойно.

 

- земеделският министър Кирил Вътев да подаде оставка, тъй като " за девет месеца той не съумя да покаже и прокара нито една концепция, политика и законодателно предложение ".

 

- да се дадат писмени гаранции от страна на държавното управление, че данъкът върху дотациите на земеделските производители, които са юридически лица ще бъде отстранен още за календарната 2024 година, по този начин както това беше направено за земеделските производители физически лица.

 

- държавното управление в незабавен порядък би трябвало да изготви и показа национална позиция за смяна в Зелената договорка с оглед естественото действие на българското селско стопанство

 

Министър Кирил Вътев съобщи, че не счита да се поддава на натиска за оставка, защото тя нямало да реши проблемите в бранша. Той бе безапелационен, че недоволните земеделци, които ще излязат и през днешния ден в центъра на София, не са склонни за договаряния, а държат само да стачкуват.

 

" Това са политически претенции. Те не могат да си аргументират настояванията. Говорих с (б.ред. - Мария) Габриел. Тя е осведомена с вчерашното съглашение, одобрила го е. Хората, които през днешния ден ще стачкуват пред Министерски съвет, непрестанно вършат местни митинги - ту пред Министерството на земеделието и храните, ту пред Министерски съвет ", съобщи министър Вътев пред " Нова телевизия ".

 

" Проблемът в земеделието не е народен български, а общоевропейски и той е функционалност от Зелената договорка. Зелената договорка прави неконкурентно земеделието на Европа. Европейските земеделци стачкуват основателно против вноса от трети страни ", добави той.

 

Тези организации декларират, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - по този начин дават отговор на подозренията в легитимността на протестиращите. Показаха пред публицисти редица писма до земеделския министър още от предходната година, като настояват, че нямат отговор на нито едно от тези писма в мотив на тезата, че не са желали разговор с властта.

 

Да се удвои помощта за секторите " мляко ", " плодове " и " зеленчуци ", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат налозите върху дотациите, да се промени стратегическият проект, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от настояванията на протестиращите. Най-основното измежду тях е оставката на земеделския министър.

 

Те упрекнаха Българска земеделска камара в недемократичност и отстояване на частни ползи.

 

Протестът през днешния ден пред Министерски съвет,  по думите на един от животновъдите, водач на една от организациите в комитета, " този път митингът няма да бъде кротичък " и в случай че те не бъдат чути, митингът ще продължава на 25 пътни възела в страната.

 

Ще продължат да блокират пътища, чакат от ден на ден да стават участниците в митингите им, включително и към тях да се причислят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното съглашение.

Междувременно те молиха към премиера да не подписва меморандума с Българската земеделска камера. 


Продължаващите митингите земеделците са безапелационни, че обезпечаването едвам на 150 милиона лв. за подкрепяне на секторите „ Плодове “, „ Зеленчуци “ и „ Животновъдство “ е извънредно незадоволително. Едно от главните претенции на представителите на аграрния отрасъл е да се поемат писмени гаранции и да се обезпечи финансиране от страна на властта за неотложно погашение на държавната помощ във връзка с сензитивните браншове в цялостния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 година и 2023 година, както и да бъде призната национална позиция таванът по тази помощ да бъде повишен двойно, написа dariknews.

Организациите стимулират настояването за оставката на Вътев по този начин: за девет месеца той не съумя да покаже и прокара нито една концепция, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкоз политически акт, колкото и опитите за неговото опазване на поста.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР