Приключи почти 11-годишното търсене на ръкописите на световноизвестния чешко-австрийски писател

...
Приключи почти 11-годишното търсене на ръкописите на световноизвестния чешко-австрийски писател
Коментари Харесай

Изложиха ръкописите на Кафка в Йерусалим

Приключи съвсем 11-годишното търсене на ръкописите на световноизвестния чешко-австрийски публицист Франц Кафка, откакто последната партида дойде в Израел. Националната библиотека изложи документите след години интернационалните търсения и правни разногласия. Това е сбирката на Макс Брод от 1968 година. Брод е приятелят, на който Кафка се доверява, че ще изгори съчиненията му след неговата гибел. Брод обаче се отмята от даденото заричане и и по-късно разгласява част от съчиненията на приятеля си Франц. По-късно Брод завещава ръкописите на Националната библиотека на Израел, оповестяват организациите.
Въпреки това, откакто умира през 1968 година, те изчезват. Започва търсене, което води проверяващите до трезори в Германия и Швейцария. Говорителката на Националната библиотека на Израел Йерушалми показа история, която сама по себе си е в жанр " Кафка ". Последната партида, която преди малко беше изпратена в Йерусалим, е прекарала десетилетия в хранилища в Цюрих на швейцарската банка UBS. Тя включва тетрадка, в която Кафка практикува иврит, три разнообразни чернови на " Подготовка за женитба " и стотици персонални писма, рисунки и списания.
Документите към този момент ще бъдат оповестени онлайн, оповестиха от библиотеката. Франц Кафка е приет за един от най-големите писатели на XX век, а неговите творби " Процесът ", " Метаморфоза " и " Замъкът "  се смятат за литературни шедьоври.
Кафка умира от туберкулоза в санаториум в Австрия, като приканва Брод да унищожи всичките му писма и съчинения. Брод отхвърля и откакто Кафка умира през 1924 година, той резервира творчеството му. Около 15 години по-късно Брод, също чешки еврейски публицист, е заставен да избяга от окупираната от нацистите Чехословакия в Тел Авив. Той носи ръкописите на Кафка със себе си и по-късно продължава да разгласява доста от тях - по този начин посмъртно обезпечава мястото на приятеля си в историята на литературата. 

Когато Брод умира 29 години по-късно, оставя целия списък на секретарката си Естер Хоф и я моли да подсигурява, че ще стигне съгласно волята му до Националната библиотека на Израел.
Въпреки това тя пази ръкописите на Кафка у себе си до гибелта си през 2007 година, съхранявайки някои от тях в жилището си в Тел Авив, а други - в трезори в Швейцария. През 1988 година тя продава ръкописа на " Процесът " за 2 милиона $.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР