Приключи акцията по транспортиране на пострадалото под връх Вихрен в

...
Приключи акцията по транспортиране на пострадалото под връх Вихрен в
Коментари Харесай

Спасиха пострадалото под връх Вихрен 15-годишно момче

Приключи акцията по превозване на потърпевшото под връх Вихрен в Пирин 15- годишно момче, оповестиха от избавителния отряд в Банско, написа Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Сигнал за случая в планината е подаден към централния пост на Планинската избавителна работа (ПСС) към 12 часа във вторник, откъдето информацията е предадена на отряда в Банско. В него е посочено, че момчето е паднало и си е блъснало главата в тила. Инцидентът е станал под връх Вихрен, в посока Кабата.

Планинският избавител Иван Баряков се свързва с групата, подала сигнала и с която се е движело потърпевшото момче. Първоначално от групата споделят, че имат налични превързочни материали, момчето се усеща относително добре и ще се опитат да го смъкват от планината сами. „ Имахме двама планински спасители в това време на хижа „ Вихрен “ и те решиха, че ще се качат, с цел да ревизират положението на момчето “, сподели планинският избавител Иван Баряков. Пристигналите на място спасители изразяват съмнение за комоцио, заради което се взема решение потърпевшото момче да бъде транспортирано с носилка, с цел да не се стигне до утежняване на положението му.

Акцията завършва малко след 16 часа и в нея вземат участие осем планински спасители от отряда в Банско. Това е втората акция за спасителите от отряда в границите на 24 часа. Преди ден екип се отзова на сигнал за пострадал в региона на връх Полежан в Пирин.

Въпреки сложния терен и контузията на потърпевшия екскурзиант, акцията през вчерашния ден завършва бързо, с помощта на помощта, която получават от въздуха.

„ Веднага се отзоваха от авиобаза „ Крумово “, пристигна боен хеликоптер, само че защото беше доста неприятен теренът и имаше течение, хеликоптерът не съумя да кацне където е момчето и се наложи да го транспортираме към 800 метра, само че това ни спести доста часове “, сподели Иван Баряков. По думите му 10 планински спасители са транспортирали потърпевшия на разстояние 800 метра в продължение на към час и половина, заради компликацията на терена.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР