Приказната романтична драма Алени платна“ тръгва в регулярно разпространение в

...
Приказната романтична драма Алени платна“ тръгва в регулярно разпространение в
Коментари Харесай

Филмът Алени платна тръгва в кината

Приказната сантиментална драма „ Алени платна “ потегля в регулярно разпространяване в България от 10 февруари. Създаден по претекстове от известната у нас повест „ Корабът с алените платна “ на Александър Грин, филмът завоюва сърцата на фенове от всички възрастови категории в границите на последното издание на Синелибри. „ Алени платна “ (Франция, Италия, Германия 2022), автентично заглавие: L’envol, 100 мин. Жанр: романс, историческа драма. Режисьор: Пиетро Марчело. Сценаристи: Пиетро Марчело, Маурицио Браучи, Мод Амелин, Жьоневиев Брисак. С присъединяване на: Рафаел Тиери, Жулиет Жуан, Луи Гарел, Ноеми Лвовски, Йоланд Моро и други „ Алени платна “ наблюдава еманципацията на една жена в продължение на двайсет години, сред 1919 и 1939 година, време на огромни изобретения и огромни фантазии. Рафаел се завръща от бойните полета на Първата международна война в Нормандия, отпаднал и накуцващ, единствено с цел да научи, че жена му е умряла, оставяйки след себе си безпомощно бебе – момиченце на име Жулиет, което той би трябвало да се научи да обича.

За страдание, жителите на селото не посрещат Рафаел с отворени прегръдки. Грижовната вдовица Аделин приютява Рафаел и щерка му във фермата си и влиза в ролята на майка на Жулиет. Увлечена по музиката и пеенето, едно лято самотната Жулиет среща „ вълшебница ”, която й дава обещание, че „ алени платна ” ще я отведат надалеч от селото. „ Корабът с алените платна “ е повест приказка, която Александър Грин написва в интервала 1916 – 1922 година. Това е трогателната история на дребната Асол, която изгубва майка си още като бебе. Баща й – морякът Лонгрен, необщителен човек, недолюбван от съселяните си – я отглежда напълно самичък. Той изоставя плаването и стартира да прави играчки – дребни модели на лодки, катери, еднопалубни и двупалубни платноходки, крайцери, параходи, които продава, с цел да устоя момиченцето и себе си.
 Един ден, до момента в който отива към близкия град, с цел да занесе там играчките за обмен, Асол среща в гората дъртак – той й предсказва, че когато порасне, за нея ще пристигна принц с транспортен съд с алени платна... „ Корабът с алените платна “ е история за непоколебимата религия в фантазиите, за убеждението, че всеки може да сътвори знамение за близък си, за възвишения идеал, че положителното побеждава. Фестивални участия и оценки: 2022 Премиера в границите на „ 15-дневка на режисьорите “ на кинофестивала в Кан, 2022 Награда за най-хубава постановка от Европейския кинофестивал в Севиля, 2022 Номинация за премия CineRebels от кинофестивала в Мюнхен и 2022 Номинация „ Бронзов кон “ за най-хубав филм от кинофестивала в Стокхолм. Вижте тук филмов откъс: https://www.youtube.com/watch?v=JY5kAwKkNjk
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР