Приходите в държавния бюджет за 2023 г. ще нараснат с

...
Приходите в държавния бюджет за 2023 г. ще нараснат с
Коментари Харесай

Асен Василев очаква приходите в бюджета да скочат до почти 70 млрд. лева

Приходите в държавния бюджет за 2023 година ще набъбнат с 3,59 милиарда лева по отношение на плана на служебното държавно управление и е планувано да доближат 69,321 милиарда лева Това сподели министърът на финансите Асен Василев, който показа главните параметри на подготвяния бюджет за актуалната година. За да бъдат събрани спомагателните доходи ще бъдат подхванати редица ограничения.

Например при вноса ще бъдат взети ограничения за заплащане на Данък добавена стойност върху действителните цени на колите, а за задачата ще бъдат правени съпоставения сред обявяваните от вносителите цени и данните за покупко-продажбите, които са заявили продавачите на колите в техните страни, изясни министърът. Освен това като дял в държавната хазна ще бъдат импортирани 100% от облагите на държавните предприятия, което значи 780 млн. лева в допълнение в бюджета.

Ще бъдат свити и част от разноските на държавния бюджет. Например финансовите разноски ще бъдат понижени с 1,8 милиарда лева и ще доближат 8,87 милиарда лева Тази сума е задоволителна за реализирането на всички европейски стратегии, както и за плановете, за които има определен реализатор или са в напреднал стадий по желание на реализатор. За останалите планове ще продължи изборът на реализатори, само че заплащанията ще останат за идната година.

С 1,5 милиарда лева ще бъдат понижени разноските за прехрана на администрацията. Но няма да бъдат пипани парите за заплати и пенсии, сподели министърът. Ще има нарастване с 10% единствено на заплатите в администрациите, които не са получили нарастване през предходната година, както предложи и служебният министър на финансите. Заплатите на учителите ще продължат да нарастват, с цел да бъдат с 25% по-високи от междинното заплащане за страната. Ще бъдат увеличени и заплатите на асистентите в университетите, както и парите за заплати в лечебните заведения, тъй че лекарите да получават най-малко по 2000 лева, а сестрите по 1500 лева Ще бъдат увеличени парите за втората година от майчинството, както и парите за Българска академия на науките. Ще бъдат основани и два нови фонда за просвета и за спорт.

По-ниските данъчни ставки на Данък добавена стойност остават в действие до края на годината, като се изключи Данък добавена стойност за газа, който от 1 юли се връща на общоприетата ставка от 20%, сподели министърът. Но не стана ясно дали и Данък добавена стойност за парното ще се върне на общоприетото равнище от 20%. За заведенията за хранене и спортните уреди по-ниската ставка на Данък добавена стойност ще бъде непокътната до края на годината. Не е редно в средата на годината да бъдат променяни ставки, изясни министърът.

Проектът на бюджет за 2023 година е създаден при планиран БВП (БВП) от 184,48 милиарда лева, каквато беше прогнозата и на служебното държавно управление. Очакваният растеж на Брутният вътрешен продукт е 1,8%, а прогнозната средногодишна инфлация е 7,8%. Бюджетът е създаден при недостиг от 4,582 милиарда лева Това съставлява недостиг от 3% на начислена основа съгласно методологията на Европейски Съюз, и недостиг от 2,5% на касова основа.

Очакванията са до края на годината да получим втория транш на парите по Плана за възобновяване и резистентност. За да получим парите би трябвало да бъдат изпълнени 33 ограничения. Но даже и да не получим тези пари, това ще се отрази единствено на осъществяването на бюджета на касова основа, а не на недостига на начислена основа, който би трябвало да е под 3%, с цел да осъществим критериите за еврозоната.

С квалифицирания бюджет за 2023 година средствата за бедствия и повреди са увеличени до 130 млн. лева От тях 60 млн. лева към този момент са изхарчени и ще останат 70 млн. лева, които може да бъдат употребявани за покриване на вреди от последните наводнения и за възможни бедствия до края на годината.

Като % от Брутният вътрешен продукт дългът в края на годината ще остане на равнището от миналата година. Но в безспорен размер държавният дълг ще нарасне с размера на недостига, т.е. с 4,486 милиарда лева.

Бюджетът би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание през първата седмица на юли и да влезе в действие от 1 август.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР