Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът

...
Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът
Коментари Харесай

Горанов съсипа бюджета на Василев: Раздути приходи, 66 млрд. лв. дълг, дефицит от 5%, без еврозона

Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът ще е 5% и завършек на еврозоната.

 

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният министър на финансите Владислав Горанов във връзка препоръчаните параметри на бюджета от финансовия министър Асен Василев и изискванията на ГЕРБ, с цел да го поддържат.

Няма механизъм, по който да са сме сигурни, че ще съберем 2,4 милиарда, които са заложени като доходи от таксата върху преноса на съветския газ през България. Имаме една нереалност, която не е несъмнено дали ще постъпи. Ако тези доходи не постъпят в бюджета, те би трябвало да бъдат причислени към разноските, съобщи Горанов.

В същото време в плана имаме сбит недостиг за идващите 3 година от 25 милиарда Това са огромни цифри, които могат да се отразят по неподходящ метод на елементарния човек. Ние задлъжняваме. Ако гледаме началото на 2023 година, имаме по-голям дълг, който носи и лихви, които ще се усилят до 2,6 милиарда, добави той.

Ако се съпоставяме с други страни в Европейски Съюз по дълг като % от Брутният вътрешен продукт, сме на обичайно равнище. Но това не е заслуга на Асен Василев, а е вследствие на дейностите на предходните държавни управления. Това не дава право на Асен Василев да задължи с толкоз доста за толкоз малко време българското общество. Когато си с ниска легитимност от позиция на представителност, би трябвало да си по-предпазлив в уговорките, които поемаш от името на обществото. Трябва да управляваш вярно и внимателно. Ако си с ниска легитимност, нямаш право да задължаваш две генерации напред. По този метод ти не си почтен и със своите политически сътрудници, уточни някогашният министър на финансите.

Той разяснява и концепцията на финансовото ведомство за въвеждане на налог " бакшиш ".

И в този момент бакшишите са облагаеми. Това е нереалност, която е в закона, само че не се ползва. Ако сервитьорът заявява бакшишите си, те и сега би трябвало да се таксуват са налог. Това в новия закон са едни остарели напъни на приходната администрация. Когато не вървят приходите, те вадят остарели папки от чекмеджета, разяснява Владислав Горанов.

Основният въпрос е, че изпуснахме едно от дребното постижения в икономическата ни политика през годините – консервативна фискална политика. Основен миг в това може би е политическата рецесия през последните години, в която всеки наддаваше, добави той.

Ако Асен Василев има тактичност да вкара другите партии като неприятните, а той да е положителният, би трябвало да са доста детски, с цел да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в клопката му, ще е неуспех на политическата система. Ако политиците се опитат да изземат функционалността на финансовия министър и да създадат бюджета, това ще е злополука. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите, акцентира Горанов.

По думите му, в случай че бъде изпълнен оферти от Асен Василев план на бюджет, има риск да се стигне до свръхдефицит от 5%, което няма да разреши България да влезе в еврозоната.

 

Горанов извади на ярко и какъв дълг ще натрупаме съгласно сметкита на Асен Василев. В началото на 2023 година имаме 36 милиарда лева дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 година той да стане 66 милиарда лева Този дълг идва с лихви, разясни  Горанов.

„ Има доста тематики в разходната част на „ Бюджет 2024 “, които могат да се обсъдят. От огромните цифри човек потегля с съмнение към оферти вид от държавното управление и от Асен Василев. Например в тригодишната бюджетна прогноза и в Закона за държавния бюджет са препоръчани 2,4 милиарда лева такса върху преноса на съветски газ. Ние не знаем дали ще съберем тези средства, а те към този момент са част от приходната част “, уточни той.

 

Владислав Горанов призна, че му е любопитно дали „ Булгартрансгаз “ ще внесе нещо на следващия ден – 14 ноември, тъй като в законодателството е планувано тези такси за транспорт на съветски газ да се заплащат от компанията. Според него сдружението не разполага с подобен финансов запас, с цел да внася сходни вноски към бюджета.

 

„ Имаме една нереалност в Закона за държавния бюджет – такса, която не е ясно дали ще бъде импортирана. В същото време е заложен 3% недостиг за целия интервал от 2023 година до 2026 година Знаете ли какъв е сумарния недостиг, препоръчан за тези четири години? Направихме си труда да го сметнем и стана ясно, че това са 25 милиарда лева “, сподели още някогашният финансов министър.  

 

Владислав Горанов акцентира, че тези огромни цифри звучат нереално за хората, само че те могат да се отрязят неподходящо върху техния живот. Посочи също по този начин, че до момента в който трупаме такива големи дефицити посредством увеличението на пенсиите и на приходите на работещите хора, ние на практика задлъжняваме.

 

„ Ако се съпоставяме с останалите европейски страни като % от Брутният вътрешен продукт, ние сме на едно обичайно равнище на външен дълг, тъй като имаме едни от най-ниските размери. Това обаче никога не е постижение на Асен Василев. Това е политика, поддържана от всички държавни управления след 1997 година С приватизацията успяхме да понижим дълговото задължение “, разясни той.

Според него Асен Василев няма право да натрупа толкоз огромен дълг за подобен къс интервал от време. „ Колегите от „ Продължаваме промяната “ нямат легитимност да го създадат с техните 30-40 депутата. Когато взимаш парите от синовете и внуците си, то би трябвало да се ползваш с доста огромно публично доверие “, безапелационен е той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР