Приходите от тол-системата ще бъдат инвестирани в подобряване на републиканската

...
Приходите от тол-системата ще бъдат инвестирани в подобряване на републиканската
Коментари Харесай

Приходите от ТОЛ системата ще се инвестират в републиканската пътна мрежа

Приходите от тол-системата ще бъдат вложени в възстановяване на републиканската пътна мрежа и ще разреши създаване тук-там за изчакване на тежкотоварните коли, сподели инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ по „ Нова телевизия “.
ТОЛ системата е по-справедилвият метод за възнаграждение за прекосяването по пътната мрежа, т. е. който употребява повече, да заплаща повече. Точната цена за прекосяване на база изминато разстояние за транспортни средства с над 3,5 тона ще бъде избрана след отваряне на офертите в публичната поръчка за планиране на системата и от решение на държавното управление, разясни инж. Глосов.
Предвидено е да бъдат употребени положителни практики от въведените тол-системи в други европейски страни, като облекчения за нови коли, които са по-екологични. Предстои осъществяване на разисквания с превозвачите, сподели инж. Глосов.
ТОЛ системата ще обхване автомагистралите, по-голяма част от първокласните пътища, тъй като по тях минава директният трафик през България, добави инж. Светослав Глосов.
Винетната такста за леките коли до 3,5 тона ще остане, като тя ще се заплаща електронно. Електронната винетка ще се управлява от устройствата, които ще управляват и тол-таксите за тежкотоварните коли над 3,5 тона.
Планирано е през 2018 година да бъде построена ТОЛ системата, при липса на обжалвания на публичната поръчка. Въвеждането да бъде през 2019 година, сподели инж. Глосов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР