Приходите от нефт и газ на развиващите се страни могат

...
Приходите от нефт и газ на развиващите се страни могат
Коментари Харесай

Приходите от нефт и газ на развиващите се страни могат да се сринат с до 85% през 2020 г.

Приходите от петрол и газ на разрастващите се страни могат да паднат до най-ниските си равнища за повече от две десетилетия, в случай че актуалните условия на енергийния пазар се запазят. За това предизвестиха Международната енергийна организация (МЕА) и ОПЕК в взаимно изказване. Подобни изказвания по принцип не се следят постоянно, пишат създателите на CNBC.

Изпълнителният шеф на МЕA Фатих Бирол и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо показаха " дълбока угриженост " по отношение на пандемията на ковид, предупреждавайки, че тя може да има " евентуално далечни стопански и обществени последствия ".

Бирол и Баркиндо обявиха, че чакат разрастващите се страни да записват с от 50% до 85% по-ниски приходи от петрол и газ през 2020 година.

Сортът Brent се търгуваше на $29,91 във вторник сутринта, което беше с към 0.7% по-малко, до момента в който WTI се застоя на 28,98 $, надхвърляйки 1% напредък.

Цените на петрола се намалиха с 10% през миналата сесия, защото коронавирусът продължава да се популяризира по целия свят, както и поради продължаващата ценова война сред водача в ОПЕК - Саудитска Арабия, и водача отвън ОПЕК - Русия.

Суровите фючърси са намалели на половина след върховите позиции през януари.

Стабилност на пазара

В понеделник държавният петролен колос на Саудитска Арабия Saudi Aramco съобщи, че евентуално ще продължи с планувано нарастване на добива на нефт от април до май. Компанията дефинира цената на петрола от 30 $ за барел като " доста комфортна ".

Русия, която отхвърли да се подпише на предлагането на ОПЕК за по-дълбоки съкращения на производството по-рано този месец, твърди, че може да издържи на по-ниските цени на петрола в продължение на десетилетие.

И Бирол, и Баркиндо не се обърнаха съответно към Русия в взаимното си изказване, само че и двете страни " подчертаха значимостта на стабилността на пазара, защото резултатите от изключителната неустойчивост се усещат от производителите ".

И двамата се съгласиха да " останат в стеснен контакт по въпроса " и да продължат постоянните си съвещания по отношение на развиването на пазара на нефт.

МЕА, която поучава индустриализираните страни по енергийни въпроси, преди време предизвести, че дългогодишните съдружници на фактическия водач на ОПЕК Саудитска Арабия могат да понесат най-лоши удар от внезапния спад на цените на петрола.

Миналата седмица Бирол съобщи пред CNBC, че страни като Ирак, Алжир и Нигерия - всичките в ОПЕК - са в " доста, доста мъчно състояние " и ще се нуждаят от поддръжка от останалия свят.

Ирак, вторият по величина производител на ОПЕК, се счита за изключително изложен на опасности от ценовата война, защото има една от най-слабо диверсифицираните стопански системи от групата производители, макар относително ниските индустриални разноски. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР