Приходите на Русия от доставки на петрол и производните му

...
Приходите на Русия от доставки на петрол и производните му
Коментари Харесай

Русия отчете 10% ръст на приходите от петрол

Приходите на Русия от доставки на нефт и производните му в чужбина през септември 2023 година са се нараснали с $1,8 милиарда по отношение на август, до 18,8 милиарда $. Това става на фона на нарастване на износа на нефт и петролни артикули с 460 хиляди барела на денонощие, което е връх от юли 2022 година, по данни на Международната организация по енергетика (МАЕ).

В документа на организацията се отбелязва, че като цяло износът на Русия на нефт и петролни артикули се е нараснал с 460 хиляди барела на денонощие - до 7,6 млн. барела на денонощие, а износът единствено на недопечен нефт е повишен с 250 хиляди барела на денонощие.

Средната цена на съветския нефт пък при експорт се е повишила с над 8 $ за барел по отношение на август, до 81,8 $ за барел. А отстъпката по отношение на цената на сорта Brent на интернационалните пазари също се е свила, въпреки че остава забележителна. Сега отстъпката е 12,2 $ за барел, което е минимума от март 2022 година.

Ще напомним, че по предварителни данни междинната цена на съветския нефт Urals за август беше над 70 $ за барел, а за юли - близо 65 $ за барел. Това значи, че към този момент три месеца цената на съветския нефт при експорт надвишава ценовия " таван " на страните от Г-7 от 60 $ за барел, освен това разликата се и усилва.

Но пък не би трябвало да се не помни, че през първата половина на годината съветският нефт се търгуваше едвам към 50-55 $ за барел, т.е. за 9-те месеца на годината междинната му цена не надвишава ценовото ограничаване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР