Приходите на Анкара от проливите ще увеличат до 200 млн.

...
Приходите на Анкара от проливите ще увеличат до 200 млн.
Коментари Харесай

Турция вдига петкратно таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Приходите на Анкара от проливите ще усилят до 200 млн. $ годишно

От 7 октомври тази година Турция възнамерява да усили пет пъти цената на таксите за прекосяване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите, което ще ѝ разреши да усили годишния си приход от $40 милиона на $200 милиона, написа вестник Sabah в понеделник, базирайки се на източници в турското министерство на превоза.

Изданието отбелязва, че нарастването на таксите, по-специално за фара, здравно обслужване, евакуация на търговски кораби, е планувано от Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, която контролира корабоплаването в проливите, съобщи.

Sabah написа, че с премахването на остарялата система за такси, въведена през 1983 година, ще бъде отстранена „ несправедливостта “, пред която Турция е изправена в продължение на 39 години. Вестникът напомня, че още при подписването на Конвенцията от Монтрьо таксите се дефинират във френски франкове, които възлизат на 0,80 $. С течение на времето, заради инфлацията и покачването на цената на златото, таксите стават прекомерно незначителна сума. В тази връзка цената на таксите, изчислена във франкове, беше увеличена пет пъти до 4 $, написа турският вестник.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР