Приготвянето на баварски бретцели е цял ритуал, но резултатът е

...
Приготвянето на баварски бретцели е цял ритуал, но резултатът е
Коментари Харесай

Баварски Бретцели

Приготвянето на баварски бретцели е цялостен обред, само че резултатът е повече от отличен

Необходими Продукти

Тесто 1


● брашно - 100 г
● вода - 90 мл
● квас - 5 г жива
● захар - 1/2 ч.л.

Tесто 2


● брашно - 400 г (с високо наличие на глутен) + за поръсване и доизмесване
● квас - 10 г жива
● вода - 260 мл
● масло - 25 г разтопено + за намазняване на тестото
● сол - 2 с.л. равни
● захар - 1 ч.л.

За попарване на хлебчетата


● вода - към 800 мл
● сода бикарбонат - 4 с.л.

Още


● сол - едра люспеста за поръсване
● сусам - за поръсване (по желание)

Начин на подготвяне

За първото тесто (майка) разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Сипете брашното и разбъркайте до еднородна лепкава примес. Покрийте с забрадка съда и оставете да се развие хубаво глутенът към 1 час и половина.

Към мощно бухналото тесто-майка сипете продуктите за второто тесто и започнете месене (5-10 минути), като за предпочитане ползвате миксер с плъгини за тесто. Добавяйте си по малко брашно, в случай че е нужно, до момента в който тестото стане безпрепятствено, еластично, само че все пак би трябвало да остане относително меко.

Оформете на топка с намазнени ръце, намазнете хубаво и тестото и го оставете в съд, затрупан със стреч фолио за 1 час.

Удвоилото размера си тесто прехвърлете на леко набрашнен плот и притиснете, с цел да изкарате въздуха от него, по-късно още веднъж върнете в купата, покрийте и оставете за още един час.

Разделете на 7-8 равни елементи и оформете от всяка фитилче. Кръстосвайте/усуквайте краищата на всяко от тях и завивайте по два пъти, а по-късно подгъвайте нагоре към заоблената част. От фотосите ще ви бъде елементарно да видите метода.

Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Ако не разполагате с по-голяма тава, в която да се побират всички, направете ги на два пъти. Покрийте завършените бретцели с влажна чиста забрадка и за следващ път ги оставете да престоят 40 минути.

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. В комфортен съд поставете на котлона водата и щом стартира да завира, сипете содата и разбъркайте.

Пускайте едно по едно хлебчетата за по 40-50 секунди всяко и изваждайте с решетъчна лъжица още веднъж, подреждайки във тавичката. Поръсете с едра люспеста сол и сусам по избор.

Печете 15-20 минути или до прекрасен златист тен.

Добър вкус!

Забележка: Приготовлението на бретцелите е елементарно единствено по себе си, само че изисква повече време заради дългите и неколкократни процеси на втасване. Резултатът си заслужава извънредно доста, тъй като по този начин стават същински прелестни и вкусни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР