Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на

...
Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на
Коментари Харесай

Мерки срещу дивото къмпингуване. А безразборното застрояване?

Приетите от Народното събрание промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) основават опцията за отделяне тук-там за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани " отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени парцели или елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в аграрни земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им ", научаваме от член 10а (1), ЗУЧК. Местата по алинея 1 не се категоризират като къмпинги, в тях се позволява слагането единствено на архитектурни детайли без комерсиално предопределение, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и други, член 10а (2).

Аргументите против дивото къмпингуване

" Безразборното къмпингуване ", показва вносителят Искрен Веселинов (Обединени патриоти) в претекстовете си към законопроекта (стр. 3), води до " пожари, заличаване на скъпи типове растителност и местообитания, формиране на боклуци " и прочие. Според господин Веселинов, измененията имат за цел да отговорят на недоволството, което отприщиха предходните промени в ЗУЧК (обн. в Дъждовни води, бр. 20, 2016), с които " бе въведена възбрана за къмпингуване и паркиране в рамките на зона " А " отвън избраните за това места ". Искрен Веселинов показва, че причините на " недоволната част от обществото ", които " могат да бъдат признати за основателни, са неналичието на задоволително къмпинги по крайбрежието " (това е реалност - по данни на Евростат, все още къмпингите в България са единствено 9 на брой; за съпоставяне във Франция са над 8000, а в Германия са към 3000), " неприятното положение на част от съществуващите " (още един факт), както и това, че макар последвалите промени в ЗУЧК (ДВ., бр.36, 2016г.) към момента не е нормативно уредена опцията за къмпингуване отвън така наречен " категоризирани къмпинги " (това също е така).

На пръв взор задачата на измененията е законна. Те, съгласно Искрен Веселинов, ще " запълнят празнината в законодателството ". Със специфична разпоредба на 4-ма министри (на земеделието и храните, на районното развиване и благоустройството, на околната среда и водите, на туризма) ще се дефинира устройването, обособяването и реда за прилагане на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери и каравани. Предвидени са и " солени " наказания (чл. 24) за нарушаване на наредбите на променения член 10а от ЗУЧК. Община Царево към този момент стремително одобри разпоредба, с която за нерегламентирано къмпингуване ще се постановат санкции от 200 до 5000 лева

Какво споделят деятелите?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР