Приемните на здравните центрове в Сърбия са пълни с пациенти,

...
Приемните на здравните центрове в Сърбия са пълни с пациенти,
Коментари Харесай

Ръст на болните от грип отчитат и в Сърбия

Приемните на здравните центрове в Сърбия са цялостни с пациенти, които се оплакват, че страдат от вирус. Почти никой от тях обаче не знае тъкмо какъв е, защото не се вършат рутинни проби, с изключение на за коронавирус. Най-често им се слага диагнозата " грипоподобно заболяване ". През първата седмица на януари в страната е имало малко повече от 8500 такива пациенти, а през идната седмица съвсем 10 000. И броят на пациентите се усилва.
Този брой е предстоящ. Когато го съпоставим със същия интервал на предходната година, можем да кажем, че е на сходно равнище. Това значи, че сезонът има нормалното си протичане. Сега можем да кажем, че най-доминиращият вирус е грипът.
доктор Милунка Милинкович, епидемиолог от Института за публично здраве на Сърбия

Въпреки че новата епидемиологична вълна беше предстояща, тя можеше да бъде смекчена. Според министъра на опазването на здравето Даница Груичич решението е в маските и имунизацията. В края на септември предходната година страната се е сдобила с повече от 360 хиляди дози тривалентни и четиривалентни ваксини против грип. най-подходящото време за жителите да ги получат е преди началото на сезона, само че че към момента не е късно.
Що се отнася до грипния вирус, възприемчивостта е обща и всеки може да се разболее.
доктор Милунка Милинкович, епидемиолог от Института за публично здраве на Сърбия

Независимо от апелите на институциите и лекарите, жителите не демонстрират интерес към имунизацията.

„ Взехме по-малко от 400 000 дози, до момента са употребявани към 300 000, което е 5% от популацията. Ваксината бе дадена на хората над 65 години, които са в риск. Останалите обаче не са имунизирани “, споделя доктор Зоран Радованович, епидемиолог.

Всяка година епидемиологичната вълна доближава своя връх през февруари. Така е освен в Сърбия, само че и в други европейски страни, където обстановката е сходна, тъй като, както споделят специалистите, вирусът не познава административни граници.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР