Приемни родители от Врачанско побъркват социалните служители с претенциите си

...
Приемни родители от Врачанско побъркват социалните служители с претенциите си
Коментари Харесай

Приемни родители от Врачанско побъркват социалните с претенции към изоставените деца

Приемни родители от Врачанско побъркват обществените чиновници с претенциите си какви изоставените деца могат да отглеждат, научи организация BulNews.
Последният фрапиращ случай е от началото на седмицата, показа шефът на районната дирекция „ Социално подкрепяне “ Мария Търнавска. В понеделник тя свикала изключително съвещание на комисията по приемна грижа поради приемно семейство, което е одобрено за развъждане на дете с профил от 4 до 11 години. Професионалните родители, на които се заплаща да отглеждат изоставените деца, декларирали пред обществените, че откакто детето навърши 11 години през февруари 2019 година не желаят повече да го гледат. Искането им учудило държавните чиновници, тъй като те се грижили за детето цели три години и то било привикнало с тях. Освен това отчетите за престоя през този интервал били позитивни.
„ Аз застанах против това тяхно заявление, тъй като сме привикнали приемните фамилии да трансформират заявката си, когато дълго време са гледали едно дете и са привикнали с него. В случая обаче се касае за малко по-проблемно дете, само че това семейство се оправя със задачата си и чакахме да продължи развъждането му. Те обаче са решили да спазят профила за който са одобрени като професионални родители /от 4 до 11 години/ “, съобщи Търнавска.
След среща със фамилията, обществените им дали опция да трансформират желанието си, като провели сериозен диалог, само че в това време се търси и друго приемно семейство за отхвърленото дете.
„ Не гледаме с положителни очи на сходно заявление и при следваща сходна демонстрация от страна на приемното семейство ще желая мнение от регионалния екип по приемна грижа за заличаването им от регистъра. Нямаме потребност от такива приемни фамилии, които да не работят в полза на детето. В случая се получава, че ние работим в полза на приемното семейство “, добави Търнавска.
В момента броят на професионалните приемни фамилии на територията на област Враца е 99, като в 83 от тях има настанени 94 деца. Запазва се наклонността да има професионални приемни фамилии, в които няма деца.
От другата година обществените ще работят за смяна на профила на приемните фамилии с оглед обезпечаване на претовареност и настаняване на деца в тях. Факт е, че пожеланият профил от страна на фамилиите са деца от 3 до 7 години. Платените родители не престават да заобикалят най-тежкия възрастов диапазон - кърмаческата и тийнейджърската възраст, а обществените имат нужда от приемни фамилии, които да са подготвени да посрещнат потребностите на деца от 0 до 3 години и от 7 до 17 години..
„ Смятаме, че е извънредно време да има промени в нормативната база и изрично да бъде постановено, че в приемните фамилии, веднага като са професионални, би трябвало да се утвърждават с профил от 0 до 18 години, без да им се дава опция да избират за какви деца да аплайват “, безапелационна е Търнавска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР