Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем

...
Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем
Коментари Харесай

Гечев: Започва приемът по първоначалното плащане по украинската помощ

Приемът по предплатеното заплащане по украинската помощ ще стартира напълно скоро. Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на извършеното през днешния ден съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни. Домакин на Съвета бе Тракийският университет-Стара Загора.

„ Благодаря на сътрудниците от Министерството на финансите за позитивното мнение и за обезпечаването на средства в поддръжка на българските земеделци, като чакам тази сряда в границите на съвещанието на Министерския съвет разходът да бъде одобрен “, означи още министърът. Той добави, че приемът ще стартира в къси периоди, редом с настояването за нотификация на помощта от Европейската комисия .

Министър Гечев моли към участниците в Съвета да прегледат деликатно и моделите на софтуерни карти , както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за правенето на цялостна методика. Той подсети, че петък е и срокът за подаване на заявки на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И изясни, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани публично всички оферти за промени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година

Аграрният министър увери животновъдите, че министерството продължава да поддържа директен контакт със земеделските производители и продължава акцията за разяснение на изискванията по използването на ограниченията и интервенциите по Стратегическия проект , както и подготовката на съответните наредби. Той насърчи стопаните да бъдат дейни в предложенията си за промени по Плана и ги увери, че всички те ще бъдат прегледани всъщност.

„ Търсим необятна смяна на Стратегическия проект в редица съставни елементи освен във връзка с другите ставки, само че и във връзка с към този момент декларираното предпочитание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и надлежно на заложените условия в тактиката „ От фермата до трапезата “ “, сподели в умозаключение министър Гечев.

По време на съвещанието представителите на сектора регистрираха затрудненото състояние, в което се намира секторът и желаеха да бъдат направени индексации на ставките по отношение на инфлационния коефициент . Като причина за това животновъдите показаха изкупната цена на млякото, както и вносът на артикули от Украйна.

Заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков акцентира, че изнесеното съвещание на Консултативния съвет в Тракийския университет би трябвало да бъде добър образец за взаимната работа сред сектора и науката .

„ Науката и нововъведенията са нужни за разрастване на капацитета на бранша, уповавам се отсега нататък браншът и профилираните български университети да работят в тясно съдействие “, разяснява още той. Крум Неделков заключи, че министерството регистрира съществуващите проблеми в бранша и търси оптимални благоприятни условия за разрешаването им.

Експерти от дирекция „ Животновъдство “ в Министерството на земеделието показаха информация за осъществените инспекции в млекопреработвателни предприятия в цялата страна. Данните сочат, че се прави доставка на мляко от други страни, само че не е спряно и изкупуването на българско мляко . През януари и февруари вносът е към 30% , главно от страни от Европейски Съюз. Инспектирани са както дребни, по този начин и огромни мандри.

Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари демонстрират, че той е повече от 56,4 хиляди тона , което е 6,5% от общото количество мляко. За съпоставяне в предходните години вносът варира сред 5 и 7% .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР