Приемането на специален закон, който да уреди работата на т.нар.

...
Приемането на специален закон, който да уреди работата на т.нар.
Коментари Харесай

Никой не контролира фирмите - събирачи на дългове

Приемането на специфичен закон, който да уреди работата на така наречен колекторски компании, към този момент е крещящо неотложно и наподобява неизбежно. Преди дни вицепремиерът Корнелия Нинова събра специалисти, които да приготвят разпоредбите. Вчера и националният омбудсман Диана Ковачева се включи в подготовката на плана, като изпрати оферти за " дисциплиниране " на този характерен финансов бранш.

Една от ограниченията е основаването на специфичен указател на фирмите, занимаващи се със събиране на неплатени вноски по заеми и лизингови контракти и на просрочени сметки за парно, телефон, вода и така нататък Според Асоциацията на потребителите даже се налага въвеждането на непоколебим лицензионен режим, който да отсее правилните компании от колекторите, използващи  " мутренски " похвати против длъжниците. От организацията припомниха за абсурден случай в град Средец, където представители на две сдружения " събирачи " влязоха в спор за дълг от 140 лв. и даже се стигна до пукотевица. 

В момента даже не  е ясно какъв брой тъкмо са компаниите, които се занимават с подобен бизнес, а контролът върху активността им е съвсем нулев. Неотдавна министър Нинова разгласи в Народното събрание, че има към 40 противозаконни колекторски сдружения, които тормозят народа. В същото време Българска народна банка води на доклад единствено 17 компании и те са профилирани само в събиране на вземания по заеми, плюс други 8, за които това е една от финансовите действия, които упражняват.  

Бъдещият закон би трябвало да осигури защита на жителите и надзор при упражняването на дейностите по прекачване на вземания и извънсъдебното им събиране, показва в писмото си до министър Нинова обмудсманът, като акцентира, че в изискванията на пандемия и растящи цени доста хора губят приходи и работа и все по-трудно обслужват отговорностите си.

Проф. Ковачева иска в закона да се запише, че банки, топлофикации, ВиК сдружения, телекоми и така нататък не могат да трансферират вземания към колекторски компании, в случай че не са получили категорично документално съгласие от клиента дебитор. Освен това хората би трябвало да бъдат уведомявани, когато става такова прекачване, за това кой е новият заемодател и каква е сумата, която би трябвало да погасят. Процедурата за събиране на пари да бъде в детайли разказана и да има ясни правила, които да не разрешават колекторската компания да си измисля и да начислява какви ли не такси, неустойки и лихви, написа още омбудсманът. И настоява  да се плануват задоволително респектиращи санкции за нарушителите, а когато едно сдружение няколко пъти погази разпоредбите, да бъде заличавано от регистъра.

 

Коректните колекторски компании си имат асоциация и от години приканват тази характерна активност да бъде уредена със закон - най-много поради " конкуренцията " на събирачи на задължения, които си служат със закани, тормозят длъжниците с нахални такси и неустойки и основават неприятно име на всички, които се занимават с тази финансова активност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР