Приемането на Истанбулската конвенция от страна на Съвета на ЕС

...
Приемането на Истанбулската конвенция от страна на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Приемането на Истанбулската конвенция раздели българските евродепутати

Приемането на Истанбулската спогодба от страна на Съвета на Европейски Съюз раздели българските евродепутати в позицията им. Днешното решение е дефинитивно за цялата Общност.

С това вотът по приемането на документа е завършен, откакто Европейският парламент го поддържа с огромно болшинство предишния месец. България е след шестте страни, които не са утвърдили документа, въз основа на решение на Конституционния съд.

Българските евродепутати от ЕНП отхвърлиха коментар. Според евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов от това не произтичат правни последствия за страната ни:

" Политически документ, не е юридически наложително, тъй че по никакъв метод това няма да де отрази на българското законодателство.

Да, тя става част от европейското право, само че никой не може да ни задължи да прилагаме нещо, което не сме утвърдили ".

На противоположната позиция е евродепутатката от " Обнови Европа " Искра Михайлова:  " С цялото ми почитание към решението на Конституционния съд на България, ние не можем с това решение да спрем процеса в Европейския съюз. Само мога да кажа, че при тази конюнктура в този момент би трябвало да има доста съществено разглеждане на обстановката в България, да се вземе решение, да се влезе в договаряния със Съвета и Народното събрание и да се продължи процесът. ".

Говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд съобщи по проблема:

" Договорът на действие на Европейски Съюз, член 216 гласи, че споразуменията, подписани от Общността, са правно обвързващи за европейските институции и за страните-членки. Това е съглашение, подписано за Европейски Съюз, тъй че надлежно важи и за държавите-членки ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР