Приемането на България и Румъния в Шенген е в дневния

...
Приемането на България и Румъния в Шенген е в дневния
Коментари Харесай

Вътрешните министри от ЕС ще обсъдят приемането на България и Румъния в Шенген, но няма да гласуват

Приемането на България и Румъния в Шенген е в дневния ред на срещата на вътрешните министри от Европейски Съюз във вторник в Брюксел, само че гласоподаване не се чака. Това оповестиха дипломатически източници от Съвета.

 

Ще бъде разисквано положението на нещата, само че гласуването няма да бъде във вторник, тъй като Нидерландия и Австрия към момента не са показали окончателните си позиции. Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз има подготвеност да сложи въпроса за гласоподаване по-късно през декември, когато позициите на Нидерландия и Австрия по въпроса са ясни.

 

Възможно е приемането на двете страни в Шенген да бъде признато и с писмена процедура, без да бъде свиквана изключителна среща на вътрешните министри. Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз е изрично, че желае да има решение по въпроса до края на годината.

 

Според източници от Съвета вътрешните министири ще обсъдят във вторник и резултатите от спомагателната задача, която Нидерландия изиска и която беше в България в края на ноември. Министерство на вътрешните работи заяви, че задачата е завършила сполучливо и заключението е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване. 

Тази трета спомагателна и доброволна задача се организира сред 22-ри и 24-ти ноември. В нея участваха 13 специалисти от страни членки на Европейския съюз, измежду тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейската комисия, както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на Европейски Съюз за главните права.

 

Областите, обхванати от задачата, са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на шенгенското законодателство, пише БНТ. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР