Приемаме съдебното решение, въпреки че не съм съгласна с тезите,

...
Приемаме съдебното решение, въпреки че не съм съгласна с тезите,
Коментари Харесай

Държавата си взе двореца Врана заради закон от 1947 г.

Приемаме правосъдното решение, макар че не съм съгласна с тезите, които е застъпил Софийският градски съд (СГС). Това съобщи юрист Валя Гигова, която е бранител на сестрата на Симеон Сакскобургготски – Мария-Луиза.

По думите ѝ, дворецът Врана бил основан откакто цар Фердинанд бил купувал голям брой малко парцели, с цел да направи резиденцията. Има над 500 нотариални актове, сподели Гигова, като посочи, че в основата на Врана стои парцел, платен от дядото на Симеон Сакскобургготски от търговец, изпаднал в неплатежоспособност.

Юристът-защитник на Мария-Луиза посочи, че по настоящето дело е трябвало да се откри местоположението на закупените парцели. Няма един лев, вложен от страната, безапелационна беше Гигова пред Нова телевизия, тъй като нямало документи за такова нещо. Били показани всички държавни бюджети до 1947 година, с цел да се откри харчено ли е нещо и нищо не било харчено, по думите на адвокатката.

На въпрос за какво няма един акт за благосъстоятелност, с три имена, Гигова отговори, че личността на царя е свещена и неприкосновена и не можел да взе участие в гражданско-правни разногласия. Затова царят се показва от интендант. Има акт от 1928 година на името на Интендантството на цивилната листа, което било " другото аз на царя ", изясни юристът.

Държавната позиция

Според юрист Ирен Савова, която пази държавния интерес в разногласието за Врана, Интендантството на цивилната листа в действителност е държавна институция. Ако съдът беше споделил, че интендатството е частна институция, то законът от 1947 година анулирана цялото персонално имущество на царя и царското семейство. Действието на този закон е еднократно, посочи Савова и добави, че Конституционният съд решил, че нормата е противоконституционна. Дори цар Фердинанд да е купувал с персонални средства парцелите, законът от 1947 година лишава двореца, съобщи Савова. И подсети, че тъкмо тезата за интендантството е застъпена и по другите каузи. Савова добави и, че Симеон Сакскобургготски е подписал в качеството си на настоящ министър председател връщането на парцелите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР