Приемам големият медиен интерес като знак за значимостта на президентската

...
Приемам големият медиен интерес като знак за значимостта на президентската
Коментари Харесай

Радев: Президентството е бариера срещу лобистки закони и задава политическия дневен ред

Приемам огромният медиен интерес като знак за значимостта на президентската институция, стартира докладът си президента Румен Радев. " Нямам желание да трансформирам този доклад в самореклама, тъй като оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива реалност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни цели ", сподели още той.
В идващите минути Радев уточни постигнатото през третата година на поста президент на Република България и целите му за идната година. Няколко бяха акцентите в речта му: Президентството е преграда против лобистки закони, то все по-убедено задава политическият дневен ред; В страната проблемите се задълбочават, а ние консумираме резултатите им. Според Радев е нужна смяна на модела - изключително в областта на образованието. Президентът разяснява и вложенията във военната сфера.
" Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред – последният образец е изборното законодателство и откритата самодейност на премиера да изпревари самодейността на президента.  За пръв път депутатите започнаха да преглеждат промени в изборното законодателство, когато би трябвало. Не по време на избори. Това единствено демонстрира, че откритата и градивна позиция на президента е тласък за отговорност и останалите институции. ", разгласи Румен Радев и акцентира, че той ще продължи с виновната задача да бъде пореден като президент.
Наложих вета на 7 закона, даже сезирах Конституционния съд при нужда. Въпреки превъзмогването им от време на време и даже без спор, публичната реакция и отговорът на Конституционния съд удостоверяват правотата ми, продължи той.
" Приоритети ми не са самоцел, а функционалност от политическо и социално-икономическо развиване на страната и пълномощията на институциите. Днес все по-често се задават въпроси - за какво макар заделянето на повече средства в секторите, България продължава да бъде на последно място в Европейски Съюз по качество на живот, за какво колабират цели публични системи и се борим за вода и въздух, за какво се унищожава природата, живеем от рецесия в рецесия, а бедността и неравенството не престават да се задълбочават, за какво България продължава да се топи, а доста българи напущат страната ", сподели още Радев.
" В доклада си предходната година споделих, че каквито и обществени модели да предлагаме, в случай че не се промени политическата среда и метода на ръководство – няма да има усъвършенстване на живота в България ", продължи президентът. Ето какво сподели Румен Радев при доклада си за 2018г.
Оказа се, че днес той вижда обстановката по същия метод и още веднъж загатна за промяна на модела : " Каквито и стопански и обществени модели да се ползват, напъните за възстановяване на качеството на живот ще са обречени, в случай че не се промени методът на ръководство и политическата среда, а главните проблеми са липса на господство на закона и действително разделяне на управляващите, безнаказана корупция, задушена независимост на словото, лобистко законодателство и елиминиране на жителите от този развой, еднолично предписание с бюджета и обезличаване на институциите, отслабен суверенитет. " Допуснахме тези проблеми през годината да се задълбочават, изборният развой се опорочава, допуснахме и слепване на партия с страна ".
" Ако Перник е неуспехът в водния бранш, то резултатът от миналогодишният тест за 9-кл има същият резултат за нашето бъдеще. Разликата е, че физически не можем да го усетим сега, само че ще го усетим в бъдеще. "
" Някои ще кажат президентът е песимист, не - аз имам високи упоритости за България. Ние можем и ние би трябвало да превърнем България в естествена, демократична европейска страна. Но съм и реалист и имам вяра, че пътят към триумфа стартира със свалянето на розовите очила, с цел да не се спъваме в проблемите. Имаме незабавна потребност от преосмисляне на цели и стратегии, само че най-важният залог е инвестицията в хората. Затова в границите на КСНС ще диря поддръжка за законови механизми в три съществени области – обучение, детско опазване на здравето и стимулиране на младите. Образованието би трябвало да е стратегически народен приоритет. Трябва да си сложим високи цели - да вземем за пример, На идващият тест Pisa писа да покажем придвижване нагоре в класацията, а това значи да предприемем ограничения в този момент. Ние се нуждае от поврат! ", счита президента Румен Радев.
Президентът очерта целите си през идната година от мандата: ще бъдат в областта на укрепването на правовата страна и върховенството на закона. Сред ограниченията са „ възобновяване на доверието в изборния развой посредством 100% машинно гласоподаване “, ограничение на купени и следен вот; конституционни промени за структурата на правосъдната система; възстановяване на салдото сред институциите; по-прозрачно ръководство и повече права на гражданите; битката с бедността.
" В тази сериозна конюнктура мой главен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата страна и укрепването на държавността. Ще не преставам да работя за господство на закона, разделяне на управляващите, права на жителите, независимост на собствеността. "
" Ще продължа и с напъните си в битката против корупцията, като бъда преграда пред лобисткото законодателство. Ще продължа да показвам институции и решения, които генерират условия за основаване на корупция. Ще спомагам по всевъзможен начин КПКОНПИ да се трансформира в ефикасен орган с дейни механизми и принадлежности за определяне на противоречие сред приходи и разноски. Да упорствам за въвеждане на електронно ръководство като фактор за повишение на прозрачността. По националната сигурност мой главен приоритет - ще продължа да работя за хармонично развиване на защитата, за пълноценна реализация на плановете за рационализация ", разяснява още Радев.
Как президентът Румен Радев разяснява въпросът за имунитетът му на основния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд, ВИЖТЕ ТУК.
Той регистрира, че президентът не разполага с директни принадлежности, с цел да осъществя политики в социално-икономическата сфера. „ Те са обект на управническата стратегия на държавното управление. Но има редица тревожни въпроси, които постановат спор и консолидиране на напъните. Адекватни ли сме против демографската злополука? Основен риск за бъдещето на страната и имаме ли упоритостта да преодолеем отрицателния демографски тренд и то не просто с стратегии за повишение на раждаемост и понижаване на смъртност, а с цялостна всеобхватна политика, която да дава вероятност за развиването на страната, тъй че младежите да остават в нея. Имаме ли упоритост да развиваме конкуретоспособност ", попита Радев.
Според президента би трябвало да се задейства научният капацитет на нацията. " Така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и нововъведения. Това е критерият за сполучливата страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на технологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс сред вложенията в инфраструктура и в човешки капитал “, попита още президентът.
Вицепремиерът Илияна Йотова изиска основаването на Асоциация на българските общности по света. Нейният доклад и за заплахите пред българските диаспори можете да видите в идващото видео.
Цялата конференция, отдадена на доклада на третата година от мандата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.
Сподели с твоите другари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР