Приехме промени в наредбата, която регламентира размера на субсидиите и

...
Приехме промени в наредбата, която регламентира размера на субсидиите и
Коментари Харесай

Децата до 14 г. без билет в градския транспорт

Приехме промени в наредбата, която регламентира размера на дотациите и обезщетенията на автобусните транспорти. Почти 330 млн. лв. са плануваните в държавния бюджет средства за публичен превоз за 2024 година Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

„ Общо 141 млн. лв. са средства за карти с понижения в публичния превоз, а 188 млн. лв. са за субсидии за междуселищните транспортни връзки “, изясни той.

Министърът разгласи, че децата до 14-годишна възраст ще пътуват гратис в градския превоз, като до момента това право имаха единствено децата до 7 години.

„ Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват гратис в междуселищния превоз. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% понижение в междуселищния превоз. Досега това важеше единствено за децата от 7 до 10 години. На 50% се усилва наложителното понижение на постоянната цена на картите за пенсионери и учащи за градския превоз и междуселищните автобусни линии, което също е обезпечено от държавния бюджет. Досега тези понижения бяха сред 20% и 30%, според от категорията и типа на пътуването. Добавена е нова група правоимащи жители – лица с увреждания и понижена продуктивност до 70%. Те ще пътуват с минимално понижение от 25% “, обясни министър Гвоздейков.

Той уточни, че всички промени ще влязат в действие от 1 февруари 2024 година „ Призоваваме общините и общинските управляващи да разработят актуализации на техните нормативни документи и цени, както и да разгласяват идните промени за публично разискване в оставащите дни на 2023 година Хората, които са си купили годишни карти при актуалните условия, ще имат право да ги преиздадат по изискванията на по-изгодния за тях режим “, добави още той.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР