Приеха Национален план за насърчаване на равенството между жените и

...
Приеха Национален план за насърчаване на равенството между жените и
Коментари Харесай

Насърчават равенството между жените и мъжете в България

Приеха Национален проект за поощряване на равенството сред дамите и мъжете в България. Той ще бори стериотипите по пол, сексизма и неравностойното възнаграждение на труда.   

" Одобрен е Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2023-2024 година ". Това оповестиха от държавната пресслужба след постоянното съвещание на Министерски съвет в сряда. 

Правителството одобри Национален проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2023-2024 година Основната цел на документа е провеждането на единна политика по равнопоставеност на дамите и мъжете посредством осъществяване на включените в него ограничения на разнообразни институции и организации.

Мерките в проекта са структурирани в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа самостоятелност, понижаване на разликите по пол в заплащането и приходите, поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете в процесите на взимане на решения . Сред предпочитаните сфери са още битката с насилието и отбраната и поддръжката на жертвите , както и превъзмогването на стандартите по пол и сексизма в разнообразни области на публичния живот.

В документа са планувани ограничения за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот на родители с дребни деца и даване на претовареност на безработни посредством полагане на грижи за деца, поощряване на работодателите да наемат на работа безработни лица, развиване на уменията на безработни дами посредством професионално образование за повишение на присъединяване им на пазара на труда и други Включени са и действия, ориентирани към понижаване на разликите по пол в приходите и поощряване на равна степен на икономическа самостоятелност, даване на обществени услуги на жертви на принуждение повишение на информираността, медиен мониторинг и други, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет. 

Планът следва правилата, задачите и целите на Националната тактика за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете 2021-2030 година Той е съотносим с националното законодателство и със стратегически документи и стратегии, които имат отношение към равнопоставеността на дамите и мъжете и кореспондира с интернационалните документи в региона на равнопоставеността на дамите и мъжете, недискриминацията и правата на индивида, към които България се е включила и има задължения за тяхното използване, става още ясно от признатия народен проект. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР