Приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на

...
Приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на
Коментари Харесай

Приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на НЗОК

Приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година Точката беше включена в допълнение в дневния ред на Народното събрание.

 Отлага се срокът, от който НЗОК ще заплаща по нов метод медикаментите на лечебните заведения

Срокът за приемане на методиката за възнаграждение на лекарствени артикули беше 1 октомври. С  гласуваната смяна той се отсрочва за 1 февруари 2024 година

Приеха на първо четене промени в Закона за бюджета на НЗОК

С преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК е било направено допълнение в член 45 от Закона за здравното обезпечаване. То планува Касата да заплаща лекарствените артикули по цена, равна на най-ниската цена за единица количество лекарствено вещество за същия артикул, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цената не може да е по-висока от одобрената цена в законоустановения лист.Стойността на възнаграждение се дефинира от цената и количеството приложено лекарствено вещество. НЗОК ще заплаща обещано лекарство на всички лечебни заведения, отчели го през настоящия месец.

Приемането на нормативната смяна провокира мощен публичен отзив

Настоящият законопроект е в отговор на създалото се напрежение в системата и постъпилите голям брой мнения в Народно събрание от лечебни заведения и производители на лекарствени артикули.

Както Safenews писа, отсрочват се новите цени за онколекарствата. По-ниските и единни цени, по които касата трябваше да заплаща онколекарствата на всички лечебни заведения, се отсрочват за 1 февруари 2024 година Това взеха решение на първо четене комисиите по опазването на здравето и по бюджет и финанси, с приемането на корекция в закона за бюджета на НЗОК.

Още вести четете в категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР