Причисляване домата към основните зеленчуци на трапезата ни, но той

...
Причисляване домата към основните зеленчуци на трапезата ни, но той
Коментари Харесай

Как да отгледаме домати в саксия?

Причисляване домата към главните зеленчуци на трапезата ни, само че той в действителност е плод. Това обаче не е най-важното, а развъждането му. Обикновено за място за развъждане на домати се приема зеленчуковата градина, само че не всеки разполага с такова място. Това не е чак подобен проблем, тъй като домати може да се отгледат и в саксия на балкона.

Как да стане това и какви са нужните условия?

Първото значимо изискване за сполучливо развъждане на домати в съд е изборът на верен резервоар. Не е толкоз значимо дали съдът е саксия или резервоар, би трябвало да е задоволително дълбока, с цел да пораства растението в положителни условия. Височина от 30 сантиметра се предлага за минимална.

Материал за саксията - теракотените са порести и губят влага. При тях се постанова по-често поливане.

Правилен субстрат - нужен е богат и благодатен субстрат. За задачата би трябвало да се следват 3 стъпки: да има 5-сантиметров пласт дренаж на дъното, да се добави градинска пръст и да се изпълни саксията до 2/3 от вместимостта, както и да се добави прогнил оборски тор или компост.

 Отглеждане на домати

Да се натори - доматите изискват положително поддържане и по тази причина прибавяне на тор на всеки 15 дни е положително решение.

Добро поливане - постоянното поливане значи да се следи влажността на почвата - да не е накисната, само че постоянно да е влажна. Мулчирането на повърхността на саксията също е значимо.

Отрязване на непотребните листа - тези, които се занимават съществено със зеленчукопроизводство знаят, че растенията губят влага посредством устицата на листата си. На езика на експертите това е евапотранспирация. За да се отгледа доматът в саксия, би трябвало да се откри доста финия баланс сред задоволителна плътност листа, нужни за положителното развиване на растението и премахването на тези, които се явяват непотребни и посредством тях доматът губи скъпи запаси.

Редовната грижа за насаждението ще даде опция за годишна продукция, задоволителна за персонална приложимост, която освен радва, само че и потвърждава, че не постоянно огромната повърхност е наложителна за произвеждане на нужни плодове и зеленчуци.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР