Причините за травми върху психиката в детството варират в широк

...
Причините за травми върху психиката в детството варират в широк
Коментари Харесай

Ранните травми от насилие при децата оставят трайни следи през целия им живот

Причините за контузии върху душeвността в детството варират в необятен диапазон – от полово принуждение, пердах и тормоз в дома или алкохолизъм в фамилията, до бракоразвод или загуба на родител.Травмите от принуждение през детството остават доста по-дълго, в сравнение с до момента се предполагаше. Те основават дълготрайни провали върху личността и самооценката, които личат и на старини. Това демонстрира огромно изследване на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, почнало през 1995 година, представено в „ Индипендънт “.

Здравната работа на Съединени американски щати открива, че ранните контузии слагат в риск хората през целия им живот освен във връзка с психологичното им здраве, само че също и за физическото. Голяма част от интервюираните хора в изследването, които са били жертви като деца, демонстрират по-лоши резултати в общото им здравно положение и са по-предразположени към сърдечно-съдови болести, диабет и меланхолия.

Освен това тези хора са по-податливи на взаимозависимост и по-често пият, пушат и използват неразрешени субстанции, от хората, израснали без такива прекарвания. Преждевременната гибел при тях е доста по-висока.

Отличителна линия на хората, които са били жертви на принуждение в детството си, са изкривеното усещане на света и склонността към самоизтребление, обобщават учените. Това, че личните им родители или близки до фамилията хора са упражнявали принуждение над тях – пречупва трайно визията им на кого могат да се доверят. Обикновено изводът им остава доживот – на никого, т.е. връзките им и с останалите хора са дефинирани от оня интервал.

Подобно изследване в Австралия, с присъединяване на над 20 хиляди души, измъчвани като деца, демонстрира, че техните бракове най-често приключват с бракоразвод. Освен това всеобщо самооценката на тези хора е, че са нещастни и неудовлетворени от живота, без значение какво са постигнали.

Здравните служби предлагат редица принадлежности за битка с контузията от насилието – да вземем за пример съзнателна медитация и когнитивно-поведенческа психотерапия.

източник: dnevnik.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР