Причината е отменената от ВАС такава оценка от 2012 г.

...
Причината е отменената от ВАС такава оценка от 2012 г.
Коментари Харесай

Екоминистерството иска нов доклад за ОВОС за разширението на Асарел Медет“

Причината е анулираната от Върховен административен съд такава оценка от 2012 година 15:12 ч. 17  article picture alt description
Източник: Министерство на околната среда и водите

С писмо до РИОСВ-Пазарджик Министерство на околната среда и водите дава напътствие на способния орган да изиска нов отчет за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото предложение (ИП) на „ Асарел-Медет “ АД за „ Разширяване на промишлената повърхност на „ Асарел Медет “ АД, гр. Панагюрище “, с което въпросът с десетгодишна отминалост намира законосъобразно решение.

За това капиталово предложение в Министерство на околната среда и водите е извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда и е постановено решение от 2012 година на министъра на околната среда и водите, за което е позволено и авансово осъществяване. Впоследствие издаденият от Министерство на околната среда и водите административен акт е обжалван пред Върховния административен съд (ВАС), като са налице поредност произнасяния на съда. С влезнало в действие решение на Върховен административен съд от юни 2019 година, решението по Оценка на въздействието върху околната среда на министъра на околната среда и водите дефинитивно е анулирано на последна инстанция и преписката е върната за ново изговаряне на способния орган. Прекратено е и действието на решението за допускане на авансово осъществяване на капиталовото предложение поради обстоятелството, че е разпоредено на отпаднало правно съображение. Последното изговаряне на Върховен административен съд, Петчленен състав, е от септември 2021 година, с което още веднъж е отхвърлено следващо искане на „ Асарел Медет “ АД за анулация на правосъдното решение.
С изменението на Закона за запазване на околната среда от 2012 година, способен орган за осъществяване на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда става шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пазарджик и преписката за капиталовото предложение на „ Асарел-Медет “ АД е препратена към него за ново изговаряне при съблюдаване на дадените в правосъдното решение инструкции.
При обновената процедура по Оценка на въздействието върху околната среда през 2020 година от „ Асарел-Медет “ АД е доказано, че всички действия по разширението на промишлената повърхност на предприятието, утвърдени с анулираното решение по Оценка на въздействието върху околната среда и позволени с решението за авансово осъществяване, са завършили на 100%. Всички обекти са въведени в употреба и действат, на процедура без решение по Оценка на въздействието върху околната среда.
В националното екологично законодателство не съществува законова причина за осъществяване на процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за настоящ обект. За разработване на напътствието към Регионална инспекция за опазване на околната среда Пазарджик да изиска нов отчет за Оценка на въздействието върху околната среда, Министерство на околната среда и водите реферира към последното издание от месец октомври 2020 година на Практиките на Съда на Европейски Съюз по отношение на използването на Директивите по Оценка на въздействието върху околната среда и Съд на Европейските общности, според които се позволява осъществяване на posteriori аssessment ( “пост фактум” оценка) по смисъла на процедура по ЕО/ОВОС. Оценка, осъществена след построяването и влизането на инсталацията в употребата, не може да бъде лимитирана до бъдещото влияние върху околната среда, само че също по този начин би трябвало да се вземе поради отчитане на въздействието върху околната среда от момента на привършване на дейностите по въвеждане в употреба.
В напътствието на Министерство на околната среда и водите към шефа на РИОСВ-Пазарджик се съдържа условието, новият отчет за Оценка на въздействието върху околната среда след позитивна оценка на качеството да бъде предмет на публично разискване в засегнатите от реализацията на капиталовото предложение обитаеми места, както и при правенето му да бъдат съобразени напътствията в правосъдните решения на Върховен административен съд и указаната процедура на Съда на Европейски Съюз, която е наложителна за всички способени органи в страните - членки на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР