Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската

...
Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев каза защо смърността от ковид у нас е висока

Причина за високата смъртност от коронавирус у нас е демографската картина - популацията е застаряващо и болно, също така системата не работи оптимално, разяснява пулмологът и народен представител доктор Александър Симидчиев.

" Демократична България " разисква да се сътвори орган към Народното събрание, който да разрешава да се не престават здравните политики сред другите парламенти.

" Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко Народното събрание, по този начин да се направи сходен съвет за опазването на здравето, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, с цел да може политиките, свързани със опазването на здравето, да имат един резистентен орган, който да надвишава мандата на един парламент ", съобщи доктор Симидчиев пред Българска национална телевизия.

Според него основаването на фрагменти е проблем, който не може да бъде решен бързо.

" Един върховен медицински кадър се основава с най-малко 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За следния медицински кадър са нужни най-малко 5-6 години, акцентира пулмологът.

Парите не са главната причина младите лекари да отпътуват в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развиване - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за опазване на здравето нараства по-бързо от Брутният вътрешен продукт, само че опазването на здравето ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, разяснява още той.

Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на ръководство, по тази причина ръководството на процеса в опазването на здравето е основен приоритет ", съобщи Симидчиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР